Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Devět let od smrti Colina McRae. Tohle video vám ukáže, proč byl tak výjimečný

Martin Machala
Diskuze (1)
Přesně před devíti lety zahynul při nehodě helikoptéry Colin McRae, jeden z nejúžasnějších jezdců rally všech dob.

Těžko nenajdete statistiku, které by tento skotský soutěžák vévodil, rozhodně však patří k nejpopulárnějším rally jezdcům, co se kdy v mistrovství světa objevili. Jak už jsem naznačil, ani ne tak pro jeho výsledky (mistrem světa se stal „jen“ jednou, v roce 1995 se Subaru), Colin byl oblíbený pro svůj divoký styl. A celou řadu bouraček, hlavně z počátku své kariéry. Třeba v roce 1986, kdy poprvé absolvoval kompletní skotský mistrák. Většinu sezony ovšem „proboural“, nakonec skončil až osmnáctý, nicméně si vysloužil titul „Snaživec roku“. A možná že se tehdy objevila také jeho přezdívka, Colin McCrash.

Osobně mám Colina nejvíc spojeného s jeho působením v továrním týmu Ford, kde strávil sezony 1999 až 2002. Focus WRC té doby považuju pořád za jeden z nejkrásnějších soutěžních speciálů a když jsem před lety v sídle M-Sportu narazil na Colinův speciál z roku 2002 v úpravě pro Safari rally, spadla mi brada.

Pak už to žádná sláva nebyla, pro rok 2003 Colin přestoupil k Citroënu, bylo z toho ale jenom jedno třetí místo. V následující sezoně byl bez angažmá, aby se o rok později objevil dvakrát za volantem Škody Fabia WRC. Pamatujete na australskou rally, kde McRae dlouho bojoval o druhé místo? Aby o něj přišel kvůli diskvalifikaci za nedodržení časového limitu v servisu? Byla totiž nařízena výměna spojky u Colinova auta, která se ovšem hodně protáhla. O sporném rozhodnutí se tehdy hodně diskutovalo, jestli bylo nutné spojku opravdu měnit… Každopádně historická bedna pro Škodovku z toho nakonec nebyla.

Těžko říct, kolikrát měl Colin za volantem opravdu namále, zahynul však v helikoptéře, patnáctého září roku 2007. Jen dva kilometry od svého domu ve skotském Lanarku.

Martin Machala
Diskuze (1)
Avatar - Peto02
16. 9. 2016 14:43
Legenda legiend
Ani neviem preco, ale Colin je sportovec za ktorym mi je velmi smutno :-( Asi kvoli tomu ze som za pocitacom a hrami Colin McRae 1,2,3,4,5 a DiRT stravil vacsinu detstva...