Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dieselgate po francouzsku? Renault prý emise falšoval desítky let!

Michal Fokt
Diskuze (57)
Schyluje se k francouzské Dieselgate? Tamní vládní úřad podezřívá Renault, že falšuje emise už od devadesátých let!

Francouzská agentura DGCCRF specializovaná na podvody ve své 39stránkové zprávě, jejíž výsledky zveřejnil deník Libération, tvrdí, že "jsou náznaky", že automobilka Renault používala různá zařízení, aby upravila emise NOX u svých naftových motorů a že se k podobným praktikám uchýlila poprvé už někdy před 25 lety. Ale čo bolo, to bolo, aktuálně se řeší v první řadě případy modelů Clio a Captur, u nichž byly v reálném provozu zjištěny emise oxidů dusíku o 305, respektive 377 % vyšší, než je povoleno. "Je podezření, že společnost použila strategii, pomáhající zkreslit emisní testy," uvádí DGCCRF.

Ba co víc, Deutsche Welle v souvislosti s tím tvrdí, že o tom věděl po celou dobu i vrcholný management včetně Carlose Ghosna. Renault pochopitelně tyto informace popírá a článek v novinách označuje za "nevyvážený". Automobilka nemá v tuto chvíli přístup k vyšetřování, takže se prozatím zdržuje jakýchkoli dalších komentářů.

Aktuálně podle svých slov nemůže v tuto chvíli na tvrzení DGCCRF nijak reagovat, nicméně "provede kontrolu" kompatibility svých motorů s danými regulacemi, aby mohla výsledky předložit při dalším vyšetřování. Tak uvidíme, jak se to nakonec celé vyvrbí. Připomeňme, že určité podezření na nekalé praktiky už zaznělo před časem z Německa i na adresu Fiatu, tam už je ale delší dobu "ticho po pěšině," takže se to zřejmě nepotvrdilo a dost možná se tedy jednalo spíše o snahu německých médií odvést pozornost od Dieselgate.

Michal Fokt
Diskuze (57)
28. 3. 2017 14:00
Re: A co dál?
Když pominu fakt, že projdeš STK i bez update software, tak i kdyby ne, tak není zase takovej problém si po STK nechat nahrát zase původní soft.
17. 3. 2017 14:22
Re: Zvláštne,
FR vlada ma podiel aj v PSA (od nedavnej krizy) a tiez ho zaluje. To nie je Itlia, kde sa z poslednych sil snazia zachranit Fijaaat.
17. 3. 2017 09:37
Re: všetci podvádzali
On to aj tak nepochopí :-!
Avatar - dochtor
17. 3. 2017 08:47
Re: všetci podvádzali
Tento článok je o politike, o vysokej politike.
17. 3. 2017 06:03
Re: všetci podvádzali
A víš, proč plní 6b, ale nemají 6c? Protože Euro6 změny, když to řeknu jednoduše, byly pro tyhle motory odsunuty až do 6c. Kdežto diesely to měly od 6b (6a byl předběžný, nikdy povinný). Takže se v podstatě bavíme o Euro5 (asi s jiným OBD standardem).

Automobilky prostě chtěly víc času, aby mohly vymyslet, jak tím prolézt i bez filtru.