Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dieter Zetsche: Už žádné obří akvizice

Dan Vořechovský
Diskuze (13)
Rozdělení koncernu DaimlerChrysler bylo posvěceno jeho dozorčí radou. K prodeji Chrysleru se v rozhovoru pro Wall Street Journal a agenturu Bloomberg vyjádřil i samotný ředitel koncernu Dieter Zetsche.

Současný ředitel stále ještě existujícího koncernu DaimlerChrysler Dieter Zetsche se v rozhovoru pro deník Wall Street Journal nechal slyšet, že se budoucí německá automobilka Daimler AG v dalších letech zdrží akvizic, jakou bylo v roce 1998 získání Chrysleru. Upozornil však, že samostatná automobilka Daimler zváží možnost určitých blíže nespecifikovaných obchodů v oblasti nákladních automobilů na severoamerických a indických trzích.

Zetsche se dále nechal slyšet, že se nedomnívá, že by ve vedení Chrysleru selhal. Současný ředitel celého koncernu šéfoval americké automobilce v letech 2000 až 2005 a toto období považuje za nejlepší ve své kariéře. Zetsche se nyní k prodeji Chrysleru podle svých slov rozhodl proto, že i kdyby americká divize dosáhla marže ve výši 5 procent, táhla by i tak celý koncern dolů. Chrysler vytvořil za koncernová léta celkový zisk ve výši 5 miliard dolarů, avšak zhruba stejnou sumu také ztratil. Během devíti společných let také Chrysler prošel dvěma restrukturalizacemi, přičemž druhým ozdravným programem automobilka prochází právě teď.

Rozdělení koncernu schválila tento týden ve středu jeho dozorčí rada. Potvrzeny byly také informace o tom, že závazky ze zdravotního pojištění zaměstnanců a bývalých zaměstnanců americké automobilky zůstanou v novém holdingu Chrysler. Cerberus tím přebírá závazky, které podle neoficiálních informací činí 18 miliard dolarů. Firmy Daimler a Cerberus se také již dohodly, že přispějí do penzijního fondu automobilky Chrysler, který je však už nyní ve výrazném přebytku dosahujícím 2 miliard dolarů. Cerberus se zavázal vložit 200 milionů dolarů, Daimler přispěl v podobě podmíněné pětileté záruky ve výši jedné miliardy dolarů.

Dan Vořechovský
Diskuze (13)