Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Divize SVO Jaguar Land Roveru by mohla stavět samostatné modely

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Divize SVO vznikla proto, aby upravovala vozy Jaguar či Land Rover a vytvářela z nich tak speciální sportovní modely. Je zde ale možnost, že bude stavět i svá vlastní auta.

Není to tak dávno, co britské značky Jaguar a Land Rover představili svou vlastní sportovní divizi SVO, ekvivalent AMG od Mercedesu. Special Vehicle Operations, jak zní celý název skupiny, se zatím prezentovalo upraveným odlehčeným modelem F-Type a vozem Range Rover Sport SVR s výkonem 410 kW, což je nejsportovnější automobil značky Land Rover.

Kam se bude divize ubírat dál, nastínil její šéf, John Edwards, v rozhovoru pro Bloomberg. Vznesl řečnickou otázku: „Máme možnosti a schopnosti vyrobit zcela samostatný vůz? Dost možná.“

Pokud netušíte, jak takový samostatný vůz může vypadat, podívejme se do Stuttgartu, respektive Affalterbachu. Pod Mercedes spadající AMG totiž vyrábí i své samostatné modely jako SLS AMG či AMG GT. Pro AMG to však byla dlouhá cesta čítající mnoho upravených „běžných“ modelů. Touto cestou se zcela jistě ubere i SVO, ostatně nyní se chystá představení nejmenšího sportovního sedanu Jaguaru s názvem XE SVR.

Na druhou stranu, Jaguar i Land Rover jsou velmi schopné značky, které mají technologie potřebné k postavení samostatného sportovního modelu, možná se tedy nakonec dočkáme supersportu (či superoffroadu?) z Británie, který bude výhradně v režii SVO.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)