Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Durango: Nová generace velkého SUV představena

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Dodge Durango nové generace pro modelový rok 2011 uvádí automobilka jako svůj návrat do segmentu fullsize SUV. Zákazníky má přilákat nový design, prostorný interiér s třemi řadami sedadel a bohatá bezpečnostní výbava.

Dodge Durango pro modelový rok 2011 představuje zcela novou generaci, která opouští poměrně jednoduché linie svého předchůdce a snaží se upoutat pozornost svými ladnějšími křivkami.

Design masky chladiče a hlavních světlometů spolu s provedením boků, na nichž zaujmou mírné oblouky zvýrazňující tvar blatníků, se snaží velké SUV přiblížit sportovně laděnému sedanu Charger nebo kupé Challenger.

Standardní pohonnou jednotkou pro modelový rok 2011 bude vidlicový šestiválec Pentastar o objemu 3,6 litru a na přání bude k dispozici 5,7litrový vidlicový osmiválec HEMI. Oba motory jsou vybaveny variabilním časováním ventilů VVT a palivo šetří možnost vypínání až poloviny válců, kterou Chrysler nazývá MDS.

Šestiválec i osmiválec je možné kombinovat s pohonem všech čtyř kol. Součástí standardní výbavy je kontrola chování taženého přívěsu. Základní pohonná jednotka může táhnout přípojné vozidlo až o hmotnosti 2,81 tuny a za V8 je možné připojit až 3,35 tun!

Návrh interiéru má na svědomí stejné designérské studio jako v případě modelů Ram a Jeepu Grand Cherokee. Nové Durango má své posádce nabídnout na dotek měkké a luxusně působící materiály. Ve všech třech řadách sedadel mají mít cestující dostatek prostoru a interiér podle tiskových materiálů nabízí 22 různých konfigurací sedadel a řadu úložných prostorů.

Součástí standardní bezpečnostní výbavy jsou vedle čelních a bočních airbagů i hlavové airbagy pro všechny tři řady sedadel, stejně jako aktivní opěrky hlavy, předpínače bezpečnostních pásů vpředu a ESC.

Nabídka příplatkové výbavy obsahuje mimo jiné adaptivní tempomat, který zpomalí vůz, je-li jiný nebezpečně blízko, pokud je vzdálenost ještě menší, nastupuje FCW (Forward Collision Warning). Detektor mrtvého úhlu poskytuje informace o ostatních automobilech, které řidič za sebou právě nevidí.

Výroba nového Dodge Durango probíhá v Jefferson North Assembly Plant v Detroitu a první vozy mají k prodejcům dorazit ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Avatar - twistedTSD
4. 9. 2010 23:01
a tady zase nic
chjo...
4. 9. 2010 15:04
Design
Kupodive se mi tohle us suv docela libi. Vypada drsne i uhlazene, ma svoji dusi. Vzadu mi trochu pripada, ze ma otoceny svetla z tuarega, ale jakz takz tam zapadaj. Pro rapera 2 tridy to bude takova sporty varianta
Avatar - gld
3. 9. 2010 20:57
Re: Diesel?
Asi nie, naftu amíci dávajú len do úžitkáčov a toto je skôr pseudo lux

a z európy sa dodge nenápadne sťahuje takže nečakal by som oficiálny predaj
Avatar - gld
3. 9. 2010 20:56
Re: Durango se vrací v nové síle
trefné..
3. 9. 2010 20:25
Amerika
Najezdil jsem několik tisíc km s předchozí generací (2004) a je to americké auto se vším všudy. Neměl jsem tenkrát 5,7 HEMI ale 4,7 Magnum. S tou váhou dvě a čtvrt tuny to mělo co dělat.