Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou se komplikuje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Unijní ministři zahraničí se proti očekáváním nedohodli na konečném znění dohody, protože Itálie žádá větší ochranu před korejskými dovozy automobilů.

Jednání o smlouvě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Jižní Koreou se zkomplikovala. Unijní ministři zahraničí se proti očekáváním nedohodli na konečném znění dohody, protože Itálie žádá větší ochranu před korejskými dovozy automobilů. Novinářům to dnes řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Pokud by dohoda vstoupila v platnost, měla by citelně pomoci i českým vývozcům, protože má odstranit veškeré překážky obchodu mezi státy EU a Koreou, podporovat hospodářskou soutěž a přímé zahraniční investice. Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu by přijetí smlouvy otevřelo nová odbytiště například tuzemským strojírenským podnikům, ale také chemickým firmám a výrobcům spotřebního zboží, zejména bižuterie, skla či porcelánu.

Vývoz z České republiky do Koreje by podle odhadů vzrostl o 27 procent, dovoz z Korejské republiky do ČR má vzrůst o 18,5 procenta.

Optimistické výhledy ministerstva průmyslu a obchodu ovšem nesdílí evropské automobilky. Podle nich by po podpisu smlouvy mohly výrazně zlevnit korejské osobní vozy dovážené do Evropy. To by podle nich znevýhodnilo evropské výrobce. Návrh dohody obsahuje klauzuli, že pokud by vzrostl dovoz těch korejských automobilek, jejichž subdodavateli jsou často výrobci z jiných asijských zemí, zejména Číny, může EU znovu zavést u této skupiny zboží ochranářská opatření.

"Je tam taky taková malá pojistka, že kdyby při dovozu malých vozů, což je hlavní problém mezi Itálií a Koreou, došlo ke kritické situaci, mohou se dělat jistá opatření," uvedl Schwarzenberg. Podle něj rovněž platí, že pokud by Korejci uzavřeli podobnou dohodu se Spojenými státy, nesmí v ní být nic, co by USA zvýhodňovalo. Pokud by se tak přesto stalo, výhody by automaticky začaly platit i pro Evropskou unii.

Český ministr zahraničí očekává, že členské státy EU by mohly smlouvu s Jižní Koreou odsouhlasit již v pondělí na dalším zasedání ministrů zahraničí v Bruselu. Už nyní je ale velmi pravděpodobné, že Italům se podaří posunout platnost dohody, pokud s ní budou všechny strany souhlasit, o šest měsíců. Měla by tak začít platit nejdříve od 1. července 2011.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)