Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Doporučujeme: Hity týdne 44/2014

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Které články a videa se vám minulý týden líbily nejvíce? Zde je přehled tří nejčtenějších a nejsledovanějších.

Přinášíme přehled článků a videí, které minulý týden vzbudily největší zájem. Které novinky a videa oslovily největší počet čtenářů? Podívejte se na krátkou rekapitulaci.

Takřka denně se setkáváme s automobily, jejichž karoserie se nám vryly do paměti. Osvojili jsme si jejich pravidelné a lidskému oku srozumitelné tvary, které utvářejí prostor, v němž žijeme. Dokonce jsme si k nim vypěstovali takový vztah, že málokdo z nás vnímá automobil jako řadový technický produkt z oblasti spotřebního zboží. Ne vždy si ale uvědomujeme, že i za všedními a plně etablovanými karoseriemi – jejich tvary, rysy a objemy – se ukrývá dlouhý, pracný a leckdy úmorný vývoj, na jehož počátku figuruje pokrokový, zpravidla revoluční návrh. Tento návrh, jakkoli jej dnes můžeme vnímat jako klasický, či historický, byl v době svého uvedení progresivní a smělý. Narážel na odpor z řad tradicionalistů, kteří byli vůči jeho novátorství nedoslýchaví a nedokázali vytušit jeho předpoklady.

Novou Škodu Fabia Combi pořídíte, stejně jako hatchback, se třemi výbavovými liniemi. Základní verzi Active s tříválcovým motorem 1.0 MPI 55 kW pořídíte za 262.900 Kč, přičemž ve standardu nechybí šest airbagů, multikolizní brzda, stabilizační systém nebo centrální zamykání.

Vždy během příchodu nového generačního vydání středně velkého vozu se setkáváme s argumenty, jež vnímají tento německý automobil jako pokračovatele osvědčených řešení, který je pouze cizelováním již známých tvarových hodnot. Podíváme-li se však na modelovou linii Passat z pozice mezigeneračního přehledu, zjistíme, že zdaleka nejde o řadu rozvíjenou formou plynulé tvarové evoluce. Taková situace nastala zatím pouze dvakrát, a sice v případě čtvrté a sedmé generace – oba modely jsou důkladně modernizovanými předchozími Passaty, konkrétně řadami B3 a B6.

BMW letos vstoupilo do nového segmentu, když začalo nabízet své první MPV, model 2 Active Tourer. Pro mnichovskou automobilku netradiční vůz pomáhá propagovat i česká topmodelka Karolina Kurková.

Lidí, kteří napodobují zvuky automobilů, jsme zde měli již několik. Nikdo k tomu ale neměl tak zajímavý instrument, jako tento Rumun. K věrnému napodobení rallyového vozu mu totiž stačí pouhá zmačkaná plechovka od piva. Jak se mu to jde navíc můžete přímo porovnat s okolo projíždějícím Peugeotem.

Terence Steven McQueen byl nejen hercem a idolem žen, ale i motocyklovým a automobilovým závodníkem. Startoval třeba v britském mistrovství cestovních aut s maličkým Mini! Slavný film Le Mans nenatáčel později jen tak z legrace, skutečně měl se sportovními vozy zkušenosti. Na motorce jezdil hlavně v terénu americké pouštní závody, zúčastnil se dokonce jedné Šestidenní. Soukromě však neproháněl Porsche nebo mustangy, vlastnil několik Ferrari, například Berlinettu GT Lusso řady 250 ročníku 1963. O čtyři roky později však rozložil na prvočinitele jiný vůz se vzpínajícím se koníkem: vzácný 275 NART Spyder. Limitka pouze pro Spojené státy existovala v pouhých deseti kusech.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)