Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dopravní policie pořídí nové stíhací vozy, celkem jich chce mít čtyřicet

Jan Mička
Diskuze (97)
Česká dálniční policie dostane nové stíhací automobily. V rozhovoru pro Rádio Impuls to řekl ředitel „dopraváků“ Tomáš Lerch.

Je tomu už několik let, co české dálnice a hlavní tahy brázdí stíhací policejní vozidla. Po Fordech Mondeo ST220 (působí od konce roku 2003), které u nás můžete i navzdory vysloužilému stavu stále občas potkat, přišly silnější Volkswageny Passat s motory 3.6 FSI 4Motion a na konci roku 2013 jejich řady začaly doplňovat Škody Superb 3.6 FSI 4x4. Ty jsou sice výkonově o něco slabší, zároveň však pohodlnější než vozy v Německa.

Superby to ale podle všeho nekončí. Jak totiž řekl v rozhovoru pro Rádio Impuls ředitel dopravní policie Tomáš Lerch, je v plánu doplnit řady stíhacích vozidel o další exempláře. Celkem jich chce mít policie čtyřicet, ovšem model, požadovanou specifikaci či předběžné datum rozšíření vozového parku však sděleno nebylo. V současné době je na každém dálničním oddělení minimálně jedno rychlé vozidlo, dá se tedy předpokládat, že nové vozy posílí nejvytíženější z nich.

Pro dopravní policii to bude za poslední rok a půl již potřetí, co získá nové stíhací vozy. Éra Škody Superb 3.6 FSI 4x4 se začala psát v prosinci 2013 (tehdy bylo předáno sedm novotou vonících exemplářů), v dubnu loňského roku flotilu doplnily tři, a v prosinci dalších sedm vozů. Vzhledem k tomu, že je nové vozy průběžně nahrazují vysloužilé Passaty, nelze přesně určit, kolik „stíhaček" nakonec dopravní policie pořídí.

Jan Mička
Diskuze (97)
24. 3. 2015 21:51
Re: Mýtné brány
Z hlediska bodů je každé naměření vyšší než povolené rychlosti bráno jako samostatný přestupek, k žádnému sčítání nedochází. Je na to myslím rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Pokud by nezměnili zákon, platilo by to i pro nepřetržité úsekové měření. Jen za stávající situace není moc pravděpodobné, že tě změří vícekrát za jednu cestu (ale může se to stát).
Avatar - KubikCv
20. 3. 2015 23:32
Re: Cajtské auta
no nevím...kamaráda ulovili o půlnoci na hradecký dálnici kde nebyla ani noha a jel 150...
20. 3. 2015 13:15
Re: Mýtné brány
Treba zrusit MPR mimo obce a bude klud. >:-[]
Avatar - JohnyRnR
20. 3. 2015 09:47
Re: Mýtné brány
jj, však ona umí 160 km/h a to ani zdaleka není nejsilnější verze, ale ta spotřeba je pak naprosto pekelná >:-[] A souhlas, chybějící čáry na frekventovaných silnicích jsou další věcí, která je mnohem nebezpečnější, než rychlost.
Avatar - petr164
20. 3. 2015 09:09
Úsekové měření
Problém úsekového měření je, že na delších úsecích nepostihne ty, co na této trase vjedou a nebo odbočí mimo. Tohle zneužívají mladí střelci u Vídně a je to dost opruz. Ono s rostoucí elektronizací v autech se spíš nabízí využít monitoringu GPS nebo jiných datových vysílačů a senzorů, jenže to už pak bude lepší rovnou autopilot...