Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dopravní situace jinde v ČR (on-line zpravodajství)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Stávka ochromí především Prahu, Brno méně, Ostravu vůbec

 20:10 V Brně měl omezený stávkový provoz městské hromadné dopravy probíhat od 14:00 do 19:00, ale některé tramvaje, trolejbusy a autobusy vozily cestující po městě ještě kolem 20:00 při své cestě do vozoven. Zájem cestujících byl o něco vyšší než ráno kdy MHD jezdila poloprázdná.

Ve středních Čechách stávka zkomplikovala život pouze lidem závislým na železniční dopravě a těm, kteří pracují v Praze.

Odboráři libereckého a jabloneckého dopravního podniku se k stávce připojili pouze symbolicky. Jediným dopravním prostředkem Českých drah na Liberecku, na který neměla stávka vliv, se stala lanovka na Ještěd.

Na Vysočině se zastavily pouze vlaky, zatímco autobusy zde jezdily bez omezení. Podobná situace panovala i v Pardubicích. Autobusy, které zde nahradily vlaky jezdily poloprázdné.

Ústecký kraj se rovněž řadil k těm, na které stávka dolehla jen lehce. Ráno zde byla městská hromadná doprava zajištěna ze 48 % a v odpoledních hodinách již fungovala ze 70 %.

V Královéhradeckém kraji stávkovali pouze železničáři. Doprava na silnicích byla plynulá.

V Českých Budějovicích se pochodu na podporu stávkujících zúčastnilo okolo 150 lidí. Zde se úplně nezastavila ani železnice. Ze třiceti autobusů na posílení dopravy jich bylo nakonec ve špičce využito jen deset.

V Karlovarském kraji stávka zastavila dopravu na železnici. Autobusová doprava byla v provozu na meziměstských linkách i v MHD.

Olomouc se po celý den musela obejít bez zhruba poloviny spojů městské hromadné dopravy. Ke stávce se připojilo okolo 70 % zaměstnanců dopravního podniku.

V Havířově se do stávky v odpoledních hodinách zapojily tři čtvrtiny řidičů. Jednotlivé spoje na vybraných linkách v Havířově jezdily v rozmezí 30 až 90 minut.

V žádném z krajů ČR nebyly během dne zaznamenány extrémní problémy v silniční dopravě.

 17:10 K plánované blokádě brněnské ulice Úvoz nedošlo. Sešlo se pouze osm demonstrantů. Ti se nakonec rozhodli od blokády jednoho z nejfrekventovanějších míst jihomoravské metropole upustit.

Na provoz městské hromadné dopravy neměla stávka vliv v Přerově a Prostějově.

V Karlovarském kraji stávka zastavila dopravu na železnici. Autobusová doprava byla v provozu na meziměstských linkách i v MHD.

 15:50 Lidé jen minimálně využívají autobusy v Jižních Čechách, které posílily vytížené linkové spoje. Na silnicích je provoz, který lze označit za víkendový.

V Moravskoslezském kraji nedošlo k blokádám silnic a i zde je silniční provoz plynulý a srovnatelný s běžnými dny.

V Havířově se do stávky zapojily tři čtvrtiny řidičů z odpolední směny. I nadále tedy platí, že jednotlivé spoje na vybraných linkách v Havířově mohou jezdit v rozmezí 30 až 90 minut.

V Bruntále a Krnově ani odpoledne nevyjela většina autobusů zajišťujících městskou hromadnou dopravu.

Olomouc se podobně jako ráno i nyní musí obejít bez zhruba poloviny spojů městské hromadné dopravy. Ke stávce se připojilo okolo 70 % zaměstnanců dopravního podniku.

 14:50 V Brně mírně houstne doprava a strážnicí monitorují příjezdy do města. Většina městských parkovišť, která jsou dnes zdarma je téměř zaplněná.

Od půlnoci stávkuje většina řidičů autobusových dopravců Veolia Transport Morava na Bruntálsku a ČSAD Havířov. Autobusy zde jezdí v omezeném množství.

V Ústí nad Labem se snižuje počet stávkujících. Ráno zde byla městská hromadná doprava zajištěna ze 48 % a v současnosti již funguje ze 70 %.

Odboráři libereckého a jabloneckého dopravního podniku se k stávce připojili pouze symbolicky. Na dopravním terminálů MHD v Liberci je přistavena tzv. stávková tramvaj a odboráři zde rozdávají letáky. V Liberci proběhl pochod do centra města, kterého se podle odhadů zúčastnilo okolo 40 lidí.

MHD v Pardubicích jezdí bez omezení, ale zastavil se pardubický železniční uzel.

 13:35 V ulicích Brna stále panuje víkendový provoz. S komplikacemi se nepočítá ani v odpolední dopravní špičce. V Brně bylo od 5:00 vypraveno 77 tramvají, 39 trolejbusů a 42 autobusů. Na ranní směnu přitom v běžném provozu vyráží okolo 560 řidičů. Městská hromadná doprava v Brně se má znovu rozjet ve 14:00.

Do Ústí nad Labem z Lovosic a z dálnice D8 ve směru z Německa nepouštěla policie kamiony pouze od 06:15 do 9:00.

Na všech středočeských dálnicích a ostatních příjezdových komunikacích do Prahy byl během dopoledních hodin mírný provoz.

 12:15 V Brně je dopravní situace stále bez problémů. Podle policie současný provoz odpovídá víkendu nebo prázdninám.

V Olomouci se do stávky proti vládním reformám zapojilo zhruba 70 procent z 415 zaměstnanců dopravního podniku.

Na Liberecku se stávka projevuje pouze na železnici. Dráhy za zrušené vlaky zajistily částečnou náhradní autobusovou dopravu, ale zájem o ni je malý.

Na Bruntálsku a Krnovsku se do stávky zapojilo okolo 120 řidičů. Lidé zde mohou využívat zhruba dvacet funkčních spojů.

Ve Středočeském kraji má autobusová doprava fungovat bez omezení.

 11:10 V Brně se má městská hromadná doprava znovu rozjet kolem 14:00. Policisté neočekávají vážnější komplikace v dopravě.

V Českých Budějovicích se pochodu na podporu stávkujících zúčastnilo okolo 150 lidí. Průvod prošel od Senovážného náměstí k nádraží Českých drah, před krajským úřadem byla akce ukončena.

 10:10 V Brně před Hlavním nádražím se scházejí stávkující odboráři. Podle informací ČT zde dochází k drobným potyčkám, u nichž zasahuje policie. Akce na podporu stávky v Brně je plánována na 16:00 a má se odehrát na křižovatce Úvoz – Gorkého. Lidé se na ni svolávají prostřednictvím Facebooku.

Přibližně do 11:00 mají jezdit tramvaje a trolejbusy v Brně. Řidiči mají dojet na konečnou a vrátit se do vozoven. Cestou budou stavět pasažérům. Následně se připojí k protestu. Všechna městská zpoplatněná parkoviště jsou dnes v brně zdarma a stále nejsou zcela zaplněna.

Problémy se objevují v Olomouci. Odjezdy autobusů se neukazují na autobusových zastávkách. Linky tramvají, které mají jezdit podle normálního jízdního řádu, nejezdí jak mají.

V Havířově se do stávky zapojilo okolo 70 řidičů. Do práce jich nastoupilo pouze jedenáct. Většina stávkujících řidičů ale v ranních hodinách přerušila stávku a rozvezla děti do škol a pak se vrátili ke stávce. Jednotlivé spoje na vybraných linkách v Havířově mohou jezdit v rozmezí 30 až 90 minut.

V Plzni funguje městská doprava normálně a na silnících je standardní provoz.

 09:10 V Brně se dopravní špička posunula o 15 minut a prozatím panuje spíše víkendový provoz. Do stávky se podle brněnských odborářů zapojilo přes 91 % zaměstnanců Dopravního podniku.

V Ústí nad Labem stávka dopravu prozatím příliš nekomplikuje. V Dopravním podniku Ústí nad Labem ze zhruba 370 řidičů stávkuje jen 43 a v dílnách se k nim připojilo dalších 20 zaměstnanců.

 08:30 V Brně na Vídeňské ulici, v Údolní směrem na Úvoz a Poříčí se začínají tvořit kolony. Dopravní situace v Brně se zatím neliší od normálního provozu a odpovídá každodenní ranní špičce.

V Ostravě jdou zhruba dvě stovky odborářů Dopravního podniku Ostrava z náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze k hlavnímu nádraží, kde se sešli se stávkujícími želzničáři.

Ústí nad Labem prozatím stávku zvládá bez větších potíží. Část řidičů zde stávkuje, ale zbývající v omezeném provozu převážejí cestující.

Podle odborů nepojede MHD včetně metra, dopravní podnik se ještě snaží zajistit alespoň částečný provoz metra. V Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů, především na příměstských linkách. Stávkovat nebudou soukromí dopravci jezdící v rámci pražské integrované dopravy. Blokáda ale hlavní město nečeká. Odboráři místo plánovaného blokování magistrály vyrazí ráno na pochod Prahou.

Středočeský kraj

Stávka zřejmě zasáhne především lidi dojíždějící za prací do Prahy, auta a autobusy se kvůli ucpaným silnicím nemusejí do metropole dostat. Nepojedou osobní ani nákladní vlaky. Vlaky, které jezdí v rámci Pražské integrované dopravy (PID), by měly nahradit autobusy. Na linkách s označením S1 až S9 bude nasazeno asi 30 autobusů. Stávky se nezúčastní soukromí dopravci na autobusových linkách v rámci PID, asi na 20 linkách, které provozuje pražský dopravní podnik, budou jezdit jiní dopravci.

Jihočeský kraj

Českobudějovická MHD se ke čtvrteční stávce odborů připojí jen symbolicky, jezdit bude podle jízdních řádů. Na jihu Čech se tak ve čtvrtek zastaví jen vlaky Českých drah.

Plzeňský kraj

Stávka pravděpodobně ochromí pouze železnici. Odbory plzeňského ČSAD podpoří stávku jen symbolicky a ani jejich kolegové z MHD v Plzni stávkovat nebudou.

Karlovarský kraj

Autobusy MHD i linkové spoje pojedou podle jízdních řádů, zastaví se doprava na železnici. Vlaky na některých tratích nahradí autobusy.

Ústecký kraj

Stávku chystají někteří řidiči ústeckého dopravního podniku. Vůbec nevyjede 11 autobusových a trolejbusových spojů, zbývající budou jezdit v omezeném režimu. Firma navíc jedná s externími dopravci, kteří by alespoň část spojů nahradili. Naopak v Mostě stávku vyloučili.

Liberecký kraj

Stávka se v kraji pravděpodobně omezí na vlaky, autobusy pojedou.

Královéhradecký kraj

Odboráři Dopravního podniku města Hradec Králové se ke stávce zřejmě nepřipojí, obvyklý provoz pravděpodobně zachovají i linkové autobusy. Nepojedou vlaky.

Pardubický kraj

Stávka zřejmě zastaví pouze vlaky.

Vysočina

Odbory MHD se ke stávce připojí symbolicky, provoz bude zachován bez omezení. Nepojedou vlaky.

Jihomoravský kraj

MHD v Brně bude alespoň částečně jezdit, Pojede 11 zejména páteřních linek v ranní i odpolední špičce. Část odborářů bude stávkovat symbolicky. V dalších velkých městech regionu se pravděpodobně stávkovat nebude. Nepojedou vlaky, částečně je nahradí 64 autobusů najatých krajem. V provozu budou také všechny spoje Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, které mají na starosti regionální autobusoví dopravci.

Olomoucký kraj

Stávka s největší pravděpodobností omezí provoz MHD v Olomouci, k protestu se podle odhadů odborů aktivně připojí asi 70 procent zaměstnanců dopravního podniku. Nepojede část autobusů a dvě tramvajové linky. Nepojedou vlaky.

Zlínský kraj

Ve Zlíně a Otrokovicích se stávka MHD nedotkne, vozy pojedou podle jízdních řádů. V kraji se tak zastaví zřejmě jen vlaky. České dráhy zajistí v některých lokalitách kraje náhradní autobusovou dopravu.

Moravskoslezský kraj

Odboráři Dopravního podniku Ostrava ve čtvrtek stávkovat nebudou a stávku podpoří symbolicky. Řidiči v Ostravě stávkovali již počátkem června za zvýšení mezd. Ke stávce se ale připojí odboráři ČSAD Havířov, a MHD v druhém největším moravskoslezském městě proto zřejmě bude jezdit velmi omezeně. V Opavě budou řidiči stávkovat jen symbolicky. Bude stávkovat část řidičů firmy Veolia, hrozí, že nevyjedou autobusy na Bruntálsku a Krnovsku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)