Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dopravní situace v Praze (on-line zpravodajství)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Doprava v Praze zatím nekolabuje. Do ulic vyjelo až desetinásobně více cyklistů.

 18:20 K 18. hodině vyjelo do pražských ulic 99 tramvají na linkách číslo 1, 3, 9, 10, 11, 14, 18, 22 a 26, nevyjelo 284 tramvají. V provozu je 97 autobusů DPP a 65 autobusů ostatních dopravců.

Provoz zvláštní lodní linky X-21 bude ukončen přibližně v 20:00. Pravidelný provoz metra by měl začít zítra ráno.

 17:15 Provoz pozemních linek pražského MHD zůstává nadále stejný, jindy přeplněné tramvaje jezdí poloprázdné. Provoz v silnicích je ve většině případů na stupni dva, přibývá však silnic se stupněm tři. Stupeň čtyři je podle pražské Technické zprávy komunikací v ulicích Ječná, Resslova a Anglická (směr Balbínova) a na Jiráskově mostě (směr centum).

 16:40 Pražská záchranná služba ráno ošetřovala tři zraněné cyklisty, jednalo se jen o lehká zranění. Další zraněné cyklisty očekávají pražští lékaři večer, až lidé pojedou z práce domů. Většina lidí dnes totiž místo MHD použila kolo, koloběžku či in-line brusle.

Provoz v pražských ulicích začíná houstnout. Podle údajů pražské Technické zprávy komunikací je na některých komunikacích stupeň tři. V Ječné ulici je dokonce stupeň čtyři. Oproti běžným pracovním dním jsou však ulice v Praze nadále volné.

 16:25 Pražské Dopravní podniky opět aktualizovaly informace o fungujících linkách. V provozu je 106 tramvají na linkách číslo 1, 3, 9, 10, 11, 14, 18, 22 a 26, nevyjelo 276 tramvají. V provozu je 97 autobusů DPP a 65 autobusů ostatních dopravců. V provozu jsou také autobusové linky zajišťované ostatními dopravci v rámci systému PID.

Nadále fungují lanové dráhy na Petřín a v Zoo, stejně tak šest pražských přívozů a speciální lodní linka X-21.

Provoz linek zatím zůstává stejný jako celý den. Odbory přitom hrozily, že po změně směn po třetí hodině nevyjede do pražských ulic žádná tramvaj. Vedení DPP již dříve uvedlo, že tuto míru provozu bude chtít udržet do 18:00. Poté budou muset někteří řidiči po 12 hodinách výkonu zajet do depa.

 15:25 V Praze stále zůstává v provozu 110 tramvají, které jezdí na linkách 1, 3, 9, 10, 11, 14, 18, 22 a 26. V provozu je také 83 autobusů DPP a 65 autobusů soukromých dopravců. Fungují i ostatní autobusové linky zajišťované ostatními dopravci v rámci Pražské integrované dopravy.

Vedení pražských Dopravních podniků doufá, že se tento počet podaří zajistit až do 18. hodiny. Po 12 hodinách výkonu však budou muset řidiči zajet do depa.

V provozu je šest přívozů včetně speciální lodní linky X 21, která jezdí z Modřan na Palackého náměstí. Funguje také lanová dráha na Petřín. Bližší informace o fungujících linkách jsou dostupné na webových stránkách DPP.

 13:45 Martin Dvořák generální ředitel pražského Dopravního podniku pro Českou televizi uvedl, že už podniky neusilují o to, aby dnes začalo fungovat metro. Povrchové linky cestující obsluhují dostatečně a nejsou přetížené. Pokud však na odpolední směnu dorazí dostatek strojvedoucích, mohlo by se metro rozjet ještě dnes. V Praze nadále jezdí asi 110 tramvají a podle Dvořáka by měly jezdit i odpoledne.

Náhradní kyvadlová doprava na letiště v Ruzyni bude fungovat až do půlnoci. Šest pražských přívozů je dnes doplněno zvláštní lodní linkou X 21, která bude až do osmi hodin jezdit z Modřan na Palackého náměstí. Přívozy jsou prázdné a oproti ostatním dním je lidé využívají méně.

 13:05 Protestní akce odborářů před Úřadem vlády oficiálně skončilo, odboráři se pomalu rozcházejí. Na Hrad už pokračovat nebudou. Luboš Pomajbík z Odborového svazu dopravy je s demonstrací spokojen. Pochválil, že během pochodu nedošlo k žádným excesům.

Odbory mezitím varují, že od tří hodin bude v Praze zastaveno povrchové MHD. Na odpolední směnu má přijít málo řidičů, a tak bude provoz tramvají zastaven. Pražské Dopravní podniky se k tomu zatím nevyjádřily.

 12:05 Už polovina stávky v dopravě je za námi. V Praze se nadále jezdí bez větších problémů. Metro stojí a podle pražského primátora Bohuslava Svobody celý den opravdu nepojede.

Symbolem stávky je zatím kolo, protože velká část Pražanů jela do práce právě na kole. Do pražských ulic vyjelo až desetkrát více cyklistů.

Někteří poslanci dorazili do sněmovny pěšky, někteří dojeli autem. Poslanec Viktor Paggio (VV) dojel na skútru značky Piaggio. Paggio tvrdí, že na skútru do práce jezdí, i když není stávka.

 11:35 Průvod odborářů dorazil k Ministerstvu financí. V doprovodu dvou policistů tam vyšel mezi odboráře ministr financí Miroslav Kalousek.

 10:45 O tom, zda dnes pojede metro, se stále jedná. Pražský primátor Bohuslav Svoboda je však k této otázce skeptický a bojí se, že se dnes metro nerozjede. Dále si Svoboda posteskl, že odboráři nedodrželi dohodu, o tom, že nebudou blokovat výjezdy a budou respektovat, pokud někdo bude chtít pracovat. Podle primátora odboráři blokovali výjezd ve vozovně Vokovice, některým pracujícím řidičům údajně vyhrožovali fyzickým násilím.

Pražské MHD není přeplněné, ulice jsou volné, jezdí se bez větších komplikací. Volná jsou také parkoviště P+R. Průvod z Palackého náměstí už přešel Jiráskův most a dorazil na Janáčkovo nábřeží. Doprava na Jiráskově mostě se tak opět rozjíždí.

 10:00 V Praze podle společnosti ROPID byla vypravena třetina tramvají a 15 % autobusů. Autobusové linky soukromých dopravců a náhradní autobusy za vlaky jezdí podle plánu.

Všechny linky, které jsou běžně ukončeny v zastávce Černý Most, jsou prodlouženy do zastávky Lehovec, ze Zličína jsou prodlouženy do zastávky Sídliště Řepy.

Linka 293 navíc zastavuje v zastávkách Volha a Na Proutcích, 295 jede i přes Letňany, 297 zastavuje také na zastávce Habrová. Metro nadále nefunguje.

Aktuální informace o provozu pražského MHD jsou na webových stránkách společnosti ROPID, která organizuje Pražskou integrovanou dopravu.

Pražské ulice jsou stále volné a jezdí se v nich bez větších zdržení.

 9:35 Na záchytných parkovištích P+R v Praze se dá zatím stále zaparkovat. Jindy bývají v tuto dobu už zcela plné. Podle pražské Technické správy komunikací bylo v půl desáté na Chodově přes 500 volných míst, na dvou parkovištích P+R na Černém Mostě je asi 390 volných míst. Takřka zaplněná jsou však parkoviště v Holešovicích a Radotíně.

 9:00 V Praze dnes vzrostl počet cyklistů desetinásobně, i proto už byli hlášeni tři zranění.

Dopravu v centru omezuje pouze pochod odborářů, který krátce po deváté hodině dorazil na Palacké náměstí. Tam probíhá asi hodinový mítink, na kterém budou zopakovány důvody stávky. Poté budou odboráři přes Jiráskův most pokračovat k Ministerstvu financí a Úřadu vlády. Podle Jana Rejského, šéfa dopravního odborového svazu DOSIA, bude pochod poklidný a silniční provoz omezí jen minimálně.

Podle pražského Dopravního podniku je v provozu 101 tramvají, 96 autobusů DPP a 65 autobusů ostatních dopravců. Metro nadále nefunguje. Jaké pražské linky aktuálně jezdí, je možné sledovat na webových stránkách DPP.

Jako částečná náhrada vlakových linek S byly na některých trasách vypraveny náhradní autobusy. Podrobné informace jsou na webových stránkách Českých drah a společnosti ROPID, která v hlavním městě organizuje Pražskou integrovanou dopravu.

 8:45 Provoz v Praze zůstává nadále klidný, na příjezdech do hlavního města je provoz plynulý, ve většině ulic se provoz pohybuje do stupně tři. I na Jižní spojce projedete bez většího zdržení.

Pouze v centru je nutné počítat se zdržením. Asi tři stovky odborářů se vydaly na pochod z Tyršovy ulice přes Legerovu a Ječnou ulici na Palacké náměstí, kde budou od devíti hodin demonstrovat před budovou Ministerstva zdravotnictví. Provoz tramvají bude z Ječné ulice odkloněn.

Z Palackého náměstí se odboráři přes Malou Stranu přesunou k budově Ministerstva financí a Úřadu vlády, kde chtějí položit balíky slámy.

Podle Krizového štábu hlavního města vyjela do pražských ulic asi třetina tramvají a pětina autobusů. Odboráři ale s těmito informacemi nesouhlasí. Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík pro Českou televizi uvedl, že v Praze jezdí 6,5 % autobusů a 14 % tramvají.

 08:20 V Praze zatím komplikace v dopravě nejsou. Hlavní město je prázdné, hodně lidí si vzalo volno. Soukromé autobusy přijíždějící do Prahy jsou poloprázdné.

Stávka postihla metro, které od půlnoci nejezdí. Naopak funguje asi třetina tramvajových linek a pětina autobusových.

V osm hodin se dali do pohybu odboráři, kteří míří z Tyršovy ulice na Palacké náměstí k budově Ministerstva zdravotnictví, kde budou demonstrovat. Tento úsek bude pro automobilovou dopravu neprůjezdný, odboráři budou pochodovat po silnici.

V devět hodin budou pokračovat dál. Policie bude pochod sledovat, jen Praha vyslala kvůli stávce do ulic přes 700 strážníků, dvakrát více než v jiných dnech.

Zatímco v pražských ulicích je klid, na pražských cyklostezkách je plno. Do práce vyjeli na kole i ti méně zdatní a podle svědků se na cyklotrasách tvoří kolony. Jeden z pelotonů míří z Podolí do centra, jiný zase z Břevnova na Újezd.

Další možností, jak se dostat do centra, je zvláštní lodní linka X-21 v trase Nádraží Modřany - Přístaviště (Barrandovský most) - Dvorce-Žluté lázně - Palackého náměstí. Tato linka funguje, v ranní špičce lodě plují mezi Přístavištěm a Palackého náměstím v intervalu asi deset až 15 minut, v úseku Nádraží Modřany - Přístaviště jednou za půl hodiny.

 00:15 Stávka začíná, vozy MHD se v Praze začínají shromažďovat ve vozovnách. Řidiči tramvají blokují výjezd.

Asi na 20 linkách, které normálně provozuje pražský dopravní podnik, budou ve čtvrtek jezdit jiní dopravci.

V centru města mohou lidé využít všechny vltavské přívozy linek P1 až P6. Speciálně vypluje zvláštní lodní linka v trase Nádraží Modřany - Přístaviště u Barrandovského mostu - Žluté lázně - Palackého náměstí. V ranní špičce budou lodě cestující na celé trase vozit jednou za půl hodiny, mezi Přístavištěm v Braníku a Palackého náměstím bude interval asi deset až 15 minut.

Přehled změn v Pražské integrované dopravě kvůli chystané čtvrteční stávce:

Vypraveny nebudou tramvajové linky 4, 5, 6, 8, 15, 16, 21 a 36. Další vyjedou pouze v době špičky nebo podle dostupného počtu řidičů.

Seznam autobusových příměstských linek, které budou ve čtvrtek v provozu: 110, 165, 173, 206, 220, 221, 223, 232, 240, 251, 263, 269, 293, 295, 296, 297, 302 - 304, 306 - 311, 313 - 321, 325 - 328, 331 - 333, 335 - 339, 341 - 346, 348, 350, 353, 356, 358, 361, 362, 367, 368, 370 - 377, 379 - 385, 387, 390, 391, 397, 398, 401 - 407, 409 - 423, 425 - 430, 433, 435, 437 - 441, 443, 444, 446 - 449, 451, 456, 461 - 463, 465, 469 - 473, 477, 478, 484, 488 - 492, 494, 495

Seznam autobusových linek, které dopravní podnik neplánuje vůbec vypravit (například kvůli souběžnému pokrytí trasy příměstskými linkami: 101, 102, 103, 104, 108, 113, 114, 115, 117, 122, 128, 129, 143, 147, 148, 149, 150, 151, 155, 157, 162, 163, 169, 182, 203, 208, 216, 219, 224, 243, 244, 247, 257, 259, 267, 273, 378, školní linky (551, 552, 553, 554, 555, 556, 559, 560, 561, 564, 565, 567, 568, 569, 570, 571), H1

Linky, které běžně vypravuje pražský dopravní podnik a na kterých bude nyní jezdit jiný dopravce: 103 (08:30 - 15:00), 106, 109, 120, 158, 162 (08:00 - 13:30), 169 (08:00 - 13:30), 172, 184, 213, 241, 261, 265, 266, 340, 347, 351 (09:00 - 13:00), 364, 365 (09:00 - 13:00), 366, 378 (08:30 - 14:30)

V provozu budou všechny vltavské přívozy (linky P1 - P6). Dále bude v provozu asi od 05:00 do 20:00 zvláštní lodní linka X-21 v trase Nádraží Modřany - Přístaviště (Barrandovský most) - Dvorce-Žluté lázně - Palackého náměstí. V ranní špičce lodě poplují mezi Přístavištěm a Palackého náměstím v intervalu asi deset až 15 minut, v úseku Nádraží Modřany - Přístaviště pak jednou za půl hodiny. Asi od 10:00 do 20:00 bude v celé trase zajištěn interval 60 minut

Náhradní trasa autobusů za vlaky, které jsou součástí Pražské integrované dopravy:

Vlak číslo: Trasa náhradních autobusů: Přibližný interval:
S1 Český Brod - Úvaly - Praha Černý Most (případně Hloubětín) 30 minut
S2 Lysá nad Labem - Čelákovice - Praha Černý Most (případně Hloubětín) 30 minut
S4 Libčice nad Vltavou - Úholičky (zastávka linky 350) - Praha Dejvická (odjezd ze zastávky linky 254 na Evropské ulici) 30 minut
S7 Řevnice (náměstí) - Dobřichovice (zastávka "rozcestí Karlík") - Černošice - Radotín - Praha Smíchovské nádraží (odjezd ze zastávky přes budovou ČD) 30 minut
S8 Vrané nad Vltavou (škola) - Nádraží Zbraslav - Nádraží Modřany - Praha, Smíchovské nádraží (odjezd ze zastávky přes budovou ČD) 30 minut
S9 Mnichovice (náměstí) - Strančice - Praha, Opatov 45 minut
redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Avatar - pallas
16. 6. 2011 15:16
Re: Hlaseni z prahy
ty budes nejaky Yntelygent :-)
Avatar - robertPLUS
16. 6. 2011 11:29
Hlaseni z prahy
Ziadna zacpa se nekona, MHD je zbytecne, navrhuji pulku ty haveti vyhodit a zbytku znizit plat o 20% >:-[]
Avatar - pallas
16. 6. 2011 10:09
Re: odkaz stavkujucim..
ani len po česky nevieš, tak načo sa vôbec zapájaš. východniar?
Avatar - Starfighter
16. 6. 2011 09:53
Re: Stávka
Hodně lidí si vzalo dovolenou, faktor stávka, krásné počasí a čtvrtek zapůsobil. Ale prázdný ulice mi připadaly jako z filmů ze 70. a 80. let >:D
16. 6. 2011 09:47
Re: Stávka
Tím to asi nebude, i já jsem se dnes rozhodl do Prahy nejen a přesunul jednání na jindy a řekl bych , že kdokoli tohle mohl udělat, tak toprostě udělal :-)
Btw Brno prý je průjedzně taky ok :o)) já raději zůstal doma >:D >:-[] >:-[]