Dovolená na Slovensku: Gastronomie
Slunce v lahvi
Vinařská oblast Tokaj je jednou z mála na světě, kde lze vypěstovat hrozny na produkci přírodně sladkých vín. O tokajském vínu se hovoří jako o elixíru věčného mládí a obecně se o něm tvrdí, že má léčivé účinky. Na specifické a jedinečné chuti se kromě odrůd podílí i půda, kterou tvoří horniny sopečného původu. Kombinace vyzkoušených odrůd (Furmint, Lipovina, Muškát žlutý) a také zrání ve zdejších sklepích vytesaných do skal má významný podíl na chuti zdejšího vína.
Tato geograficky uzavřená lokalita v povodí řeky Bodrog je rozdělena mezi Maďarsko (cca 5000 ha vinic) a Slovensko (cca 900 ha). Dlouhodobě tak mezi oběma zeměmi existuje spor o právo na pojmenování tokajského vína.
Na Slovensku před časem vznikla Tokajská vinná cesta, která usnadňuje návštěvníkům poznání historie i současnosti této oblasti, a to jak v souvislosti s vínem, tak dalšími zdejšími památkami, tradicemi či zvyky. Primární je však seznámení s tokajským vínem, jeho tradicí, pěstováním či technologií zpracování. Samozřejmě nechybějí ani ochutnávky.
Praktické informace | |
Vzdálenost z Prahy | 702 km |
Vzdálenost z Brna | 333 km |
Ubytování (eur/noc) | v soukromí 20-25, dvoulůžkový pokoj od 60, penzion od 20 |
Stravování (eur) | snídaně cca 5, polévka cca 3, hlavní jídlo 6-13 |
Aktivity | Vyhlídková věž, naučná stezka, plavba lodi, piknik ve vinohradech s degustací vína |
Malokarpatská vinná cesta
Vína z regionu mezi Bratislavou a Trnavou ve spojení s historií a gastronomií regionu (královská města Modrá, Pezinok, Svatý Jur) vždy lákala k návštěvě a degustaci. Dominantní jsou zde bílé odrůdy (Veltlínské zelené, Ryzling vlašský, Müller-Thurgau), ale nabídka je pestřejší. Vznikla zde již před 20 lety tzv. Malokarpatská vinná stezka, funguje stále, ovšem dvakrát ročně se koná „Den otvorených pivnic“ (jaro, podzim). Trvá dva dny a kromě ochutnávek ve 152 pivnicích (sklepích) tu nabízejí regionální pochutiny, zábavu, a navíc navážete kontakt s vinaři (seznam vinařů a akcí najdete
na www.mvc.sk). K degustaci si je nutné koupit vinný pas (40 eur), v jehož ceně je bonus 20 eur na nákup vína u zúčastněných producentů. Těch bylo letos na jaře již 152 – od Bratislavy (tucet účastníků) až po Smolenici a Zeleneč u Trnavy. Nejvíc je jich v samotné Modré (30) a malokarpatském regionu. K vinnému pasu dostanete i sklenku s aktuálním logem, do jiné vinaři zdarma nenalejí. Pokud jste letošní květnovou akci nestihli, tak další se bude konat v listopadu.
Praktické informace | |
Vzdálenost z Prahy | 325 km |
Vzdálenost z Brna | 126 km |
Ubytování (eur/noc) | dvoulůžkový pokoj od 40, penzion od 25 |
Stravování (eur) | snídaně od 4, polévka od 1,50, hlavní jídlo od 6 |
Aktivity | Královské hodovaní, Keramická Modrá, Den otevřených zahrad, jednorázové akce (např. Piknik v Modré v retrostylu) |
Poznámka | Tradiční jídla (halušky, pirohy) už od 3,50 eur. |
Tradice na pekáči
Slovenský Grob má mezi všemi vesnicemi světa výjimečné postavení. Proslavil se husami. Tedy – pečením hus. V současné době tady husí pečínku
nabízí cca 35 hospod, ve kterých je více míst pro hosty, než má vesnice obyvatel. Některé mají otevřeno jen v sezoně od srpna do prosince, jiné celoročně. Jak si vybrat?
Chutně a perfektně husy umějí upéct prý všechny, ale pokud chcete pokrm stoprocentně podle grobské tradice, jistotu máte hlavně v některé z osmi členských „pivnic“ z Cechu husacinárov. Připravují husí pečínku dodnes podle tradice.
Naším tipem je Pivnice u zlaté husy, kde si husy nechávají chovat u 40 partnerů na Žitném ostrově. Na stěnách tu najdete diplom pro kuchařskou mistryni světa (maminku zakladatelky Cechu husacinárov Danu Kisslingovou) i fotky z návštěv prezidentů (mj. i Václava Havla). Poslední novinkou podniku je luxusní kuřárna doutníků pro pány, která vznikla z lítosti majitelky pivnice nad muži. Zželelo se jí jich, když za mrazu kouřili venku doutníky, což na rozdíl od cigaret není chvilková záležitost.
Praktické informace | |
Vzdálenost z Prahy | 357 km |
Vzdálenost z Brna | 158 km |
Ubytování (eur/noc) | dvoulůžkový pokoj od 50, penzion od 20 |
Stravování (eur) | polévka cca 3-4, husa 1 kg 65, husa porce cca 25 (200 g s přílohami a předkrmem) |
Aktivity | Červený kameň/20 km, rozhledna Zochova chata/13 km, klášter Bernolákovo/8 km |
Poznámka | U kláštera golfový areál, cena za hru od 25 eur |
Koliby
Gastronomii na Slovensku má leckdo spojenou s brynzovými (slovensky bryndzovými) haluškami. Správně, toto tradiční slovenské jídlo vám nabídnou takřka všude, ale… V penzionu na venkově, kolibě nebo hospodě zaplatíte i méně než čtyři eura, v „lepší“ kolibě počítejte šest, ale v centru Bratislavy na pěší zóně v restauraci s poutačem „slovenské speciality“ za ně chtějí i 11 eur!
Halušky v nejrůznějších podobách nabídnou na každé kolibě, najdete je u silnic i ve městech, moderní i starší, tradiční i „luxusní“. Halušky se tu liší nejen podle toho, jak je kuchař naučen je vařit a jakou brynzu a od koho tu kupují. Existují totiž samozřejmě také nejrůznější varianty ovlivněné místními zdroji a zvyky. U Dunajce vám nabídnou „pltnické“ halušky se sýrem, polovnické halušky na sobě mohou mít nastrouhaný oštěpok (doporučujeme!). Brynza hraje roli v řadě dalších jídel (pirohy, koláče), mezi speciality tu řadí bramborové placky, kapustovou polévku, pochopitelně i „baraninu“ a jehněčí. Ovšem můžete zůstat u dalších místních pokrmů, tradiční je i guláš, perkelt, na jihu různá maďarská jídla...
Praktické informace | |
Vzdálenost z Prahy | 300-800 km |
Vzdálenost z Brna | 150-650 km |
Ubytování (eur/noc) | dvoulůžkový pokoj od 40, apartmán od 10 |
Stravování (eur) | halušky od 4, pirohy od 6, lívance od 2,50, menu od 3,95 |
Aktivity | Pečení celého vola, živá lidová hudba |
Poznámka | Koliby kromě typických slovenských jídel připravují vlastní speciality a často mají akce s originální nabídkou |
Salaše: I bez teréňáku
Kvůli koupi slovenských specialit – ovčích a kozích sýrů – nemusíte v řadě podhorských oblastí opustit silnici. Na odpočívadlech i jiných místech, kde se dá zastavit, jsou stánky a prodejny s těmito pochutinami. Vzhledem k tomu, že se jedná o potraviny podléhající zkáze, hodně se dbá i na způsob prodeje. Sýry jsou většinou uloženy v chladicích boxech. Můžete se však nechat inspirovat informační tabulí a odbočit přímo k salaši. Tam nakoupíte levněji – leckdy až o polovinu – než v prodejně u silnice nebo v normálním obchodě. Tam navíc dostanete spíš výrobky větších firem. Pokud si rozhodnete nakupovat na salaši, raději se však informujte dopředu. Prodejní doba tam bývá omezena, mnohdy jen na odpoledne a otevřeno nemusí být každý den. Počítejte také s tím, že najedete možná i nějakou desítku kilometrů navíc. K salaši také často nevede komfortní asfaltka, i když teréňák zpravidla pro návštěvu místa nepotřebujete. Zvažte tedy všechny tyto okolnosti, protože kvalitní a poctivé sýry na salaši sice koupíte levněji, nicméně kvůli kilometrům navíc v případě jednoho oštěpku moc neušetříte.
Praktické informace | |
Vzdálenost z Prahy | 350-850 km |
Vzdálenost z Brna | 200-500 km |
Nabídky a ceny (1 kg/eur) | Ovčí sýr 7, uzený ovčí sýr 8, ovčí sýr solený 8,50, syrové nitě 9, ovčí brynza 9, oštěpok 8, parenica 8, oštěpok uzený 11, miniparenica 9, žinčica (1l) 1,80 |
Poznámka | Přímo na salaších ubytovaní nebývá, sezona cca od 1. 5. do 31.10. |
Do servisu se slevou
Před cestou na dovolenou se vyplatí nechat si zkontrolovat vůz a odstranit případné závady. Škoda pro majitele vozů starších čtyř let v rámci Šekové
knížky připravila až o 20 % nižší ceny servisních úkonů (např. výměna tlumičů, brzdových destiček a kotoučů atd.), originálních náhradních dílů, příslušenství a kosmetiky. Vlastníkem vozu musí být fyzická osoba a slevu lze uplatnit pouze u autorizovaných partnerů. Šekovou knížku si můžete stáhnout na adrese www.skoda-auto.cz, případně si ji vyzvednout ve značkovém servisu. Vedle této akce mohou majitelé více než čtyřletých vozů v rámci Programu pro vozy 4+ vybírat ze sortimentu náhradních součástek Škoda Economy s vynikajícím poměrem ceny a kvality. Zvýhodněný sortiment (až o 35 % vůči Originálním dílům) zahrnuje například výfuky, brzdové destičky a kotouče, akumulátory, tlumiče pérování, filtry nebo startéry. Na všechny produkty se vztahuje standardní dvouletá záruka.