Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovolená na Slovensku: Gastronomie

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Slovenská vína, tradiční halušky, pečené husy, ovčí a kozí sýry. Nechte si na Slovensku chutnat.

Slunce v lahvi

Vinařská oblast Tokaj je jednou z mála na světě, kde lze vypěstovat hrozny na produkci přírodně sladkých vín. O tokajském vínu se hovoří jako o elixíru věčného mládí a obecně se o něm tvrdí, že má léčivé účinky. Na specifické a jedinečné chuti se kromě odrůd podílí i půda, kterou tvoří horniny sopečného původu. Kombinace vyzkoušených odrůd (Furmint, Lipovina, Muškát žlutý) a také zrání ve zdejších sklepích vytesaných do skal má významný podíl na chuti zdejšího vína.

Tato geograficky uzavřená lokalita v povodí řeky Bodrog je rozdělena mezi Maďarsko (cca 5000 ha vinic) a Slovensko (cca 900 ha). Dlouhodobě tak mezi oběma zeměmi existuje spor o právo na pojmenování tokajského vína.

Na Slovensku před časem vznikla Tokajská vinná cesta, která usnadňuje návštěvníkům poznání historie i současnosti této oblasti, a to jak v souvislosti s vínem, tak dalšími zdejšími památkami, tradicemi či zvyky. Primární je však seznámení s tokajským vínem, jeho tradicí, pěstováním či technologií zpracování. Samozřejmě nechybějí ani ochutnávky.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 702 km
Vzdálenost z Brna 333 km
Ubytování (eur/noc) v soukromí 20-25, dvoulůžkový pokoj od 60, penzion od 20
Stravování (eur) snídaně cca 5, polévka cca 3, hlavní jídlo 6-13
Aktivity Vyhlídková věž, naučná stezka, plavba lodi, piknik ve vinohradech s degustací vína

autotip autotip

Malokarpatská vinná cesta

Vína z regionu mezi Bratislavou a Trnavou ve spojení s historií a gastronomií regionu (královská města Modrá, Pezinok, Svatý Jur) vždy lákala k návštěvě a degustaci. Dominantní jsou zde bílé odrůdy (Veltlínské zelené, Ryzling vlašský, Müller-Thurgau), ale nabídka je pestřejší. Vznikla zde již před 20 lety tzv. Malokarpatská vinná stezka, funguje stále, ovšem dvakrát ročně se koná „Den otvorených pivnic“ (jaro, podzim). Trvá dva dny a kromě ochutnávek ve 152 pivnicích (sklepích) tu nabízejí regionální pochutiny, zábavu, a navíc navážete kontakt s vinaři (seznam vinařů a akcí najdete

na www.mvc.sk). K degustaci si je nutné koupit vinný pas (40 eur), v jehož ceně je bonus 20 eur na nákup vína u zúčastněných producentů. Těch bylo letos na jaře již 152 – od Bratislavy (tucet účastníků) až po Smolenici a Zeleneč u Trnavy. Nejvíc je jich v samotné Modré (30) a malokarpatském regionu. K vinnému pasu dostanete i sklenku s aktuálním logem, do jiné vinaři zdarma nenalejí. Pokud jste letošní květnovou akci nestihli, tak další se bude konat v listopadu.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 325 km
Vzdálenost z Brna 126 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 40, penzion od 25
Stravování (eur) snídaně od 4, polévka od 1,50, hlavní jídlo od 6
Aktivity Královské hodovaní, Keramická Modrá, Den otevřených zahrad, jednorázové akce (např. Piknik v Modré v retrostylu)
Poznámka Tradiční jídla (halušky, pirohy) už od 3,50 eur.

autotip autotip

Tradice na pekáči

Slovenský Grob má mezi všemi vesnicemi světa výjimečné postavení. Proslavil se husami. Tedy – pečením hus. V současné době tady husí pečínku

nabízí cca 35 hospod, ve kterých je více míst pro hosty, než má vesnice obyvatel. Některé mají otevřeno jen v sezoně od srpna do prosince, jiné celoročně. Jak si vybrat?

Chutně a perfektně husy umějí upéct prý všechny, ale pokud chcete pokrm stoprocentně podle grobské tradice, jistotu máte hlavně v některé z osmi členských „pivnic“ z Cechu husacinárov. Připravují husí pečínku dodnes podle tradice.

Naším tipem je Pivnice u zlaté husy, kde si husy nechávají chovat u 40 partnerů na Žitném ostrově. Na stěnách tu najdete diplom pro kuchařskou mistryni světa (maminku zakladatelky Cechu husacinárov Danu Kisslingovou) i fotky z návštěv prezidentů (mj. i Václava Havla). Poslední novinkou podniku je luxusní kuřárna doutníků pro pány, která vznikla z lítosti majitelky pivnice nad muži. Zželelo se jí jich, když za mrazu kouřili venku doutníky, což na rozdíl od cigaret není chvilková záležitost.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 357 km
Vzdálenost z Brna 158 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 50, penzion od 20
Stravování (eur) polévka cca 3-4, husa 1 kg 65, husa porce cca 25 (200 g s přílohami a předkrmem)
Aktivity Červený kameň/20 km, rozhledna Zochova chata/13 km, klášter Bernolákovo/8 km
Poznámka U kláštera golfový areál, cena za hru od 25 eur

autotip autotip

Koliby

Gastronomii na Slovensku má leckdo spojenou s brynzovými (slovensky bryndzovými) haluškami. Správně, toto tradiční slovenské jídlo vám nabídnou takřka všude, ale… V penzionu na venkově, kolibě nebo hospodě zaplatíte i méně než čtyři eura, v „lepší“ kolibě počítejte šest, ale v centru Bratislavy na pěší zóně v restauraci s poutačem „slovenské speciality“ za ně chtějí i 11 eur!

Halušky v nejrůznějších podobách nabídnou na každé kolibě, najdete je u silnic i ve městech, moderní i starší, tradiční i „luxusní“. Halušky se tu liší nejen podle toho, jak je kuchař naučen je vařit a jakou brynzu a od koho tu kupují. Existují totiž samozřejmě také nejrůznější varianty ovlivněné místními zdroji a zvyky. U Dunajce vám nabídnou „pltnické“ halušky se sýrem, polovnické halušky na sobě mohou mít nastrouhaný oštěpok (doporučujeme!). Brynza hraje roli v řadě dalších jídel (pirohy, koláče), mezi speciality tu řadí bramborové placky, kapustovou polévku, pochopitelně i „baraninu“ a jehněčí. Ovšem můžete zůstat u dalších místních pokrmů, tradiční je i guláš, perkelt, na jihu různá maďarská jídla...

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 300-800 km
Vzdálenost z Brna 150-650 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 40, apartmán od 10
Stravování (eur) halušky od 4, pirohy od 6, lívance od 2,50, menu od 3,95
Aktivity Pečení celého vola, živá lidová hudba
Poznámka Koliby kromě typických slovenských jídel připravují vlastní speciality a často mají akce s originální nabídkou

autotip autotip

Salaše: I bez teréňáku

Kvůli koupi slovenských specialit – ovčích a kozích sýrů – nemusíte v řadě podhorských oblastí opustit silnici. Na odpočívadlech i jiných místech, kde se dá zastavit, jsou stánky a prodejny s těmito pochutinami. Vzhledem k tomu, že se jedná o potraviny podléhající zkáze, hodně se dbá i na způsob prodeje. Sýry jsou většinou uloženy v chladicích boxech. Můžete se však nechat inspirovat informační tabulí a odbočit přímo k salaši. Tam nakoupíte levněji – leckdy až o polovinu – než v prodejně u silnice nebo v normálním obchodě. Tam navíc dostanete spíš výrobky větších firem. Pokud si rozhodnete nakupovat na salaši, raději se však informujte dopředu. Prodejní doba tam bývá omezena, mnohdy jen na odpoledne a otevřeno nemusí být každý den. Počítejte také s tím, že najedete možná i nějakou desítku kilometrů navíc. K salaši také často nevede komfortní asfaltka, i když teréňák zpravidla pro návštěvu místa nepotřebujete. Zvažte tedy všechny tyto okolnosti, protože kvalitní a poctivé sýry na salaši sice koupíte levněji, nicméně kvůli kilometrům navíc v případě jednoho oštěpku moc neušetříte.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 350-850 km
Vzdálenost z Brna 200-500 km
Nabídky a ceny (1 kg/eur) Ovčí sýr 7, uzený ovčí sýr 8, ovčí sýr solený 8,50, syrové nitě 9, ovčí brynza 9, oštěpok 8, parenica 8, oštěpok uzený 11, miniparenica 9, žinčica (1l) 1,80
Poznámka Přímo na salaších ubytovaní nebývá, sezona cca od 1. 5. do 31.10.

autotip autotip

Do servisu se slevou

Před cestou na dovolenou se vyplatí nechat si zkontrolovat vůz a odstranit případné závady. Škoda pro majitele vozů starších čtyř let v rámci Šekové

knížky připravila až o 20 % nižší ceny servisních úkonů (např. výměna tlumičů, brzdových destiček a kotoučů atd.), originálních náhradních dílů, příslušenství a kosmetiky. Vlastníkem vozu musí být fyzická osoba a slevu lze uplatnit pouze u autorizovaných partnerů. Šekovou knížku si můžete stáhnout na adrese www.skoda-auto.cz, případně si ji vyzvednout ve značkovém servisu. Vedle této akce mohou majitelé více než čtyřletých vozů v rámci Programu pro vozy 4+ vybírat ze sortimentu náhradních součástek Škoda Economy s vynikajícím poměrem ceny a kvality. Zvýhodněný sortiment (až o 35 % vůči Originálním dílům) zahrnuje například výfuky, brzdové destičky a kotouče, akumulátory, tlumiče pérování, filtry nebo startéry. Na všechny produkty se vztahuje standardní dvouletá záruka.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)