Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovolená na Slovensku: Národní parky

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Slovensko nejsou jenom Vysoké Tatry, ale také Malá Fatra, ledové jeskyně, Kysúcká vrchovina, Belianské Tatry a spousta dalších přírodních lákadel.

Přitažlivé minivelehory

Vysoké Tatry jsou symbolem Slovenska a pro Čechy stále nejpřitažlivějším lákadlem. Leckoho překvapí, že existuje i město Vysoké Tatry, zahrnující všech 15 tatranských osad – např. Tatranskou Lomnici, Starý, Nový, Horní i Dolní Smokovec, Vyšné Hágy, Štrbské pleso. Tatry lákají nejen horolezce a vysokohorské turisty a vyznavače adrenalinových zážitků, ale i mnoho těch, kteří si chtějí užít skvělý vzduch a plánují méně fyzicky náročné aktivity.

Hory však neustrnuly v minulosti, o tom svědčí nejen modernizace lanovek a nabídka luxusních pobytů s veškerým servisem, ale též moderní sportovní aktivity jako jízda na bezmotorových horských tříkolkách, airsoft, tandemový seskok padákem nebo let balonem. Odehrává se zde v létě také mnoho akcí, např. Medvědí dny. Skutečné medvědy je třeba brát vážně, hosty před nimi varoval třeba plakátek v hotelu Grand ve Starém Smokovci. Tento hotel je současně dobrým příkladem citlivé modernizace. Vysoké Tatry mohou přitáhnout i milovníky architektury, mnoho původních sanatorií a vil prochází rekonstrukcí.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 559 km
Vzdálenost z Brna 356 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 40, penzion 25
Stravování (eur) snídaně od 5, hlavní jídlo od 6, menu od 5
Aktivity Pozemní lanovka/Hrebienok, Medvědí festival/děti, koloběžky (Tatranská Lomnice)
Poznámka Trip Tatra – karta na dvě lanovky (27 eur), horsky vůdce – podle cile 175-230 eur

autotip autotip

Jánošíka vystřídali turisté

Sever této části Slovenska chrání majestátní štíty Malé Fatry. Láká její příroda i půvab Kysúcké vrchoviny. Bránou do Malé Fatry je Žilina, jejímž centrem je Mariánské náměstí, do něhož ústí devět ulic. Nejvyhledávanějším objektem je však katedrála Nejsvětější Trojice. Vstupní branou do jednoho z nejmladších národních parků Slovenska je Terchová, proslavená zejména jako rodiště zbojníka Juraje Jánošíka. Jeho osoba přitahuje turisty, například i tím, že zdejší folklórní festival nese název Jánošíkove dny. V národním parku Malá Fatra najdete malebnou Vrátnou dolinu, která je zároveň střediskem letní i zimní turistiky. Využít lze rozsáhlou síť značených turistických tras a cyklotras, která je právě v oblasti Terchové nejhustší. A to jak pro rekreační, tak horské cyklisty. Malebná Terchovská dolina a Vrátná si získávají srdce, jsou tu ale také hornaté Kysuce, považované za jeden z nejkrásnějších koutů Slovenska. Najdete tu pozoruhodné stavby: v obci Radostka je to římsko-katolický kostel, který dostal cenu za vesnickou architekturu, ve Staré Bystrici najdete zase první a jediný orloj na Slovensku.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 435 km
Vzdálenost z Brna 232 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj 50, penzion 20
Stravování (eur) snídaně od 3,50, hlavní jídlo od 5,50, polévka cca 2
Aktivity Tarzania Hrabovo, Mysterium Bojnice, plavby po Oravě a Váhu
Poznámka U kostela v Terchové začíná nejvíc cyklotras v SK, před túrou nastudujte chovaní při setkaní s medvědem

autotip autotip

Jeskyně

Slovensko patří mezi jeskyňářské velmoci. Prý jich tu mají na 7000, ovšem veřejnosti je přístupných pouhých 12. Jeskyňáři se speciální výbavou mohou navštívit ještě další čtyři. Nejpopulárnější jsou ledové jeskyně, které vzhledem k malé nadmořské výšce (alpské jsou mnohem výš) představují velkou raritu. Největší z nich je Demänovská ľadová jaskyňa, kterou najdete v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách stejně jako rozlehlou (krápníkovou) Demänovskou jaskyni slobody, jejíž název vznikl za války, kdy se zde ukrývali partyzáni (dva okruhy, delší jen jednou denně ve 13 h).

Další populární ledová jeskyně se nachází až na jižním okraji Slovenského ráje. Dobšinská ledová jeskyně patří co do objemu ledu (odhad 110.000 m3) k největším a proslavila se také tím, že v její Velké síni trénovali v padesátých letech minulého století i krasobruslaři povinné cviky (mj. mistr Evropy a olympijský medailista Karol Divín).

Jedinečné místo mezi slovenskými jeskyněmi má i Belianská jeskyně, za níž se musíte vypravit do masívu Kobylí vrch v Belianských Tatrách.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 502 km
Vzdálenost z Brna 300 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj 50, penzion 20
Stravování (eur) snídaně od 5, hlavní jídlo od 5, polévka cca 2
Aktivity Kaňony Slovenského ráje, výlet z Jasné na Chopok, Tiesňavy - procházka k Dobšinské
Poznámka Parkovaní u jeskyní 3-5 (např. Dobšinská 3,70), v sezoně si prohlídku jeskyni raději rezervujte

autotip autotip

Slovenský ráj

Tento zcela jedinečný kousek přírody si zaslouženě získal přezdívku „ráj“. Turistické chodníčky jsou nyní přístupné celoročně (300 km značených tras!), v zimě je to námět jen pro zdatné: využijete i mačky nebo cepín (k výstupům po zamrzlých vodopádech). Nejen sníh, ale i přemíra vody kaňony uzavírá. K návštěvě potřebujete dobré kotníčkové boty s pevnou podrážkou, jinak vás od stálého skákání z kamene na kámen a lezení po žebřících budou bolet chodidla. „Botasky“ nestačí. Typické pro Slovenský ráj jsou výstupy po žebřících kolem vodopádů (průchod roklinami je možný jen proti proudu potoků). Zkombinovat lze výstup kaňony s rychlejším návratem na zapůjčeném kole, je tu k dispozici 110 km značených cyklotras. Lze tu také vyzkoušet lezecké schopnosti na vyhrazených trasách. Hlavními vstupními místy pro návštěvníky jsou Čingov, Hrabušice a Podlesok, srdcem a turistickým centrem uvnitř Slovenského ráje je Kláštorisko.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 576 km
Vzdálenost z Brna 374 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj 35, penzion 20
Stravování (eur) snídaně od 4, hlavní jídlo od 5-6, polévka od 2
Aktivity Zimní průchod kaňony, Běh v ráji (start sezony), lezecká stěna ve Smižanech
Poznámka Parkovaní na záchytných parkovištích 2-5 eur/den, vstupné (dospělý): den/1,50 eur, 3 dny/3,50 eur.

autotip autotip

Rapid Monte Carlo a Fresh

Sportovně střižený rapid začíná na částce 381.900 Kč. Akční výbava Fresh proti verzi Ambition standardně nabízí například efektní 15“ litá kola, diodové denní svícení a podsvícení registrační značky, malý kožený paket pro tříramenný volant a levnější příplatky. Rapid 1.2 TSI/66 kW začíná na 335.900 Kč.

autotip autotip

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)