Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovolená na Slovensku: Památky

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
Nejzajímavější památky Slovenska - co je to Spišský Vatikán, kde se nachází Stříbrné město a mnoho dalšího.

Spišský Vatikán

Slovenská oblast Spiše je doslova nabitá památkami, včetně těch zapsaných do seznamů Unesco (Spišská kapitula, Spišské podhradí i Spišský hrad, Slovenský ráj). Ale nežijí zde jen historií: desetitisíce lidí přijíždějí každoročně do Spišské Nové Vsi na čtyřdenní červnový trh, v létě tu každou neděli mají nedělní promenádní koncert, můžete navštívit prý nejpůvabnější zoo na Slovensku. Kondici lze vyzkoušet zdoláním 164 schodů na nejvyšší kostelní věž na Slovensku (87 m, kostel Nanebevzetí Panny Marie, (otevřeno celoročně, vstupné 0,50-1,00-1,50 eura) s nejvýše umístěnou zvonicí v zemi, odkud

přehlédnete celé nejdelší „šošovkovité“ (protáhlé) náměstí na Slovensku.

Spišský Hrad je jedním z největších hradních komplexů (přesně 41 426 m2, přes čtyři hektary) ve střední Evropě (vstupné 6 eur, studenti a senioři 4, děti 6-18 let tři eura, rodina 12, otevřeno od dubna do listopadu). Udiví svým mohutným opevněním a nabídne úžasný rozhled. Zahlédnete i svůj další cíl, rozhodně totiž navštivte i Spišskou kapitulu, což je unikátní církevní městečko obklopené hradbami, přezdívané Spišský Vatikán.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 578 km
Vzdálenost z Brna 375 km
Ubytování (eur/noc) v soukromí od 10, dvoulůžkový/hotel od 35, penzion od 18
Stravování (eur) snídaně od 3,50, polévka od 1,20, hlavní jídlo od 5,50
Aktivity Spišských 333 Extreme (cyklo), zoo s dětskými aktivitami, rybolov (Hornád a Hnielec)

autotip autotip

Žádný skanzen

Dřevěná osada nedaleko Ružomberoku (na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Unesco) je stále živou vesnicí, která představuje ucelený urbanistický celek původních lidových staveb (architektura horských a podhorských oblastí s typickou srubovou výstavbou a terasovitými políčky) ve střední Evropě. Výjimečnost Vlkolínce (přístupný celoročně cca 9/10-16/17 h, mimo sezonu v pondělí zavřeno) spočívá mimo jiné v tom, že nejde o skanzen. Z 55 staveb je 45 chalup ještě obývaných. Většina slouží k rekreaci, šest jich je však osídlených nastálo. Rekreační chalupy jsou z části pronajímány, takže ve Vlkolínci můžete i přespat nebo strávit dovolenou. Koná se zde i řada akcí, nejznámější je Neděle ve Vlkolínci (vystoupení lidových souborů, umělců, řezbářů a dalších řemeslníků).

K Vlkolínci vede úzká silnička takřka pro jedno auto se zálivy pro vyhýbání. Vstup do vesnice je z parkoviště kolem pokladny, v obci je veřejnosti přístupný Rolnický dům (muzeum a krámek). Vlkolínec je přístupný i kabinkovou lanovkou z lyžařského střediska Ružomberok – Malino Brdo.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 484 km
Vzdálenost z Brna 284 km
Ubytování (eur/noc) chalupa 20, penzion od 10
Stravování (eur) snídaně od 2,50, polévka od 1,20, menu od 4
Aktivity „Skanzen“ ( vstupné 2 eura/dospělý, děti a sleva 1 euro, parkovné 1 euro/h, průvodce 5 eur (slovensky), lyžařský areál Malino Brdo, akvapark Bešeňová, vodní nádrž Liptovská Mara.

autotip autotip

Objevte Bratislavu

Mnoho Čechů má pocit, že hlavní město Slovenska zná. Aglomeraci můžete přehlédnout z restaurace s vyhlídkovou terasou (85 m, pozor na časté uzavírání z důvodu soukromé akce) na vrcholu pylonu mostu nebo z naproti se tyčícího Bratislavského hradu, kde zaujmou jak historické expozice (nábytek, hodiny, klenoty), tak i divadelní představení a koncerty, či Slavína. Město však nejlépe poznáte pěšky. Na starém městě najdete mnoho historických památek (například nejštíhlejší rokokový dům s expozicí městského muzea, čelní fasádu Staré radnice). V Primaciálském paláci, kde byl podepsán Prešpurský mír mezi císaři Napoleonem a Františkem I., najdete zase nejkomplexnější sérii nástěnných gobelínů na světě. Při procházce úzkými městskými uličkami centra Bratislavy najdete i mnoho kulinářsky zajímavých podniků, ovšem ceny ve středu města jsou až třikrát

vyšší než v kolibách u silnice. Rozhodně si nenechte ujít dóm sv. Martina, kde proběhlo 18 korunovačních ceremonií uherských králů. Bratislava je také východištěm pro návštěvu Podunajského a Malokarpartského regionu.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 329 km
Vzdálenost z Brna 129 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj od 80, penzion cca 25
Stravování (eur) snídaně od 4, polévka cca 3, hlavní jídlo od 6
Aktivity Televizní věž/200 m – otáčecí restaurace, Dunajská cyklomagistrála, Zlaté písky, letní rekreace.
Poznámka drahé parkovaní a málo míst v centru města, lístek (24 h) 3,50 eura, s City Card doprava zdarma

autotip autotip

Stříbrné město

Tato přezdívka symbolizuje dlouhou a bohatou báňskou tradici. Ze zdejších dolů pocházely tuny stříbra i zlata. Banská Štiavnica – jedno z nejstarších slovenských měst – byla i důležitým hornickým centrem Evropy, což potvrzuje i vznik první technické školy na světě v roce 1762. Poprvé zde byl použit střelný prach na odstřel horniny a dodnes obdivovaným divem jsou také štiavnické tajchy, (nádrže na vodu sloužící k pohonu hornických zařízení). Banská Štiavnica v době svého rozkvětu patřila k nejbohatším městům Uherska, a to se odrazilo i na množství památek. I díky 360 skvostům historicko-uměleckého významu a technickým objektům v okolí byla zapsána na seznam Unesco. Lze tu navštívit i důl, v sedmi expozicích poznat hornickou historii, prohlédnout si sbírku minerálů z celého světa. Zážitkem je ovšem i samotné město, citlivě zrekonstruované, s labyrintem úzkých křivolakých uliček, které společně s historickými domy a věžemi tvoří až středověký ráz. Zajímavé tipy nabízí i okolí: barokní kalvárie a klášter ve sv. Antoinu s pozoruhodnou sbírkou nábytku.

autotip autotip

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 499 km
Vzdálenost z Brna 300 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj 45, penzion 10
Stravování (eur) snídaně od 4, hlavní jídlo od 5, menu od 4
Aktivity Horské cyklotrasy (2-42 km), osm naučných stezek v okolí, koupaní v tajchach (někdejší hornické nádrže na vodu, rybolov (17 eur/den).

Oltář za hradbami

Malebná Levoča si zachovala strukturu středověkého města a pyšní se jak bohatými dějinami, tak mnoha zajímavými stavbami. Patří mezi nejkrásnější historická města Slovenska. Jádro města dodnes obklopuje takřka kompletně zachovalý hradební systém ze 13. století. I díky němu se

Levoča ocitla na seznamu památek kulturního dědictví Unesco. Hradby jsou unikátní zachovalostí zdí, bašt i bran a mohutností. Uvnitř hradeb najdete na rozlehlém náměstí Mistra Pavla (největší evropské středověké obdélníkové náměstí se stranami 3 : 1, vjezd zdarma, parkování zpoplatněno) pozoruhodné památky. Renesanční radnici s podloubím a arkádami, víc než šedesát měšťanských domů ze 14. a 15. století, středověký pranýř a zejména chrám sv. Jakuba s 11 pozoruhodnými gotickými a renezančními křídlovými oltáři, mezi kterými vynikají díla mistra Pavla z Levoče včetně monumentálního hlavního oltáře sv. Jakuba, který je svou výškou 18,62 metru nejvyšším křídlovým gotickým oltářem na

světě. V červenci a srpnu se zde koná Mezinárodní kulturní festival Dny mistra Pavla.

Praktické informace
Vzdálenost z Prahy 579 km
Vzdálenost z Brna 376 km
Ubytování (eur/noc) dvoulůžkový pokoj 40, penzion 15
Stravování (eur) snídaně od 3,50, hlavní jídlo od 5, menu od 3,50
Aktivity Výlet Siva Brada-Žehra (spojuje přírodní a kulturní památky), Kežmarok - kostely a hrad, 26 cyklotras v okolí (cyklotrasy od 5,5 do 40,9 km, často s výhledy).

autotip autotip

Pohodlí a praktičnost především

Vedle zmíněného sportovního optického paketu můžete kabinu ozvláštnit samolepící fólií na palubní desku s vlastním motivem či fotografií za 480 Kč. Do řady praktických doplňků patří například gumový koberec zavazadelníku (717 Kč), černý síťový program pro zajištění zavazadel za 654 korun, originální střešní box Škoda s cenami již od 7115 Kč (úspora přes 1170 Kč proti běžné částce), mobilní dvacetilitrová chladnička (3800 Kč), odpadkový koš za 303 korun a ochranný potah zadních sedadel pro čtyřnohé pasažéry (643 Kč).

Při cestách nesmíme zapomenout ani na povinnou výbavu, již si v e-shopu Škody můžete doplnit výstražným trojúhelníkem za 134 Kč, sadou náhradních žárovek světlometů s cenami 411 a 529 Kč (pro vůz s mlhovkami), reflexní vestou za 54 korun a plně vybavenou lékárničkou (167 Kč). Všechny tyto produkty automobilka nabízí za akční cenu se zvýhodněním až několik set korun. V případě méně vlídného počasí oceníte přední lapače nečistot s cenou 321 korun. Doporučujeme též vyrazit na dovolenou s dostatečnou zásobou kapaliny do ostřikovačů. V e-shopu pořídíte třílitrový kanystr se směsí za 58 Kč.


Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
30. 6. 2016 18:50
BA
v BA ani tak neodporucam ist do restiky UFO koli vyhladu, ale na televiznu vezu, cele poschodie sa otaca kolecko cca za 45 minut, takze vidite vsetko, ceny su tam normalne na rozdiel od ufa a vyhlad je tam ako z lietadla. Uplne idealne tam ist v podvecer ked pri prichode vidite vsetko za svetla a neskor ked zapadne slnko je uplne iny pohlad

Napriklad takyto vyhlad na mesto:
[odkaz]