Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto Shanghai: Chevrolet Volt dostal nové hnací ústrojí

Michal Otruba
Diskuze (1)
GM si připravil pro Auto Show v Šanghaji odhalení dalšího pohonu pro futuristický Chevrolet Volt. Je jím elektrický pohon E-Flex tentokrát v kombinaci s vodíkovými palivovými články.

Automobilový koncern General Motors se chce stále více prosazovat na poli hybridů a proto si připravil pro Auto Show v Šanghaji odhalení dalšího pohonu pro futuristický Chevrolet Volt. Je jím elektrický pohon E-Flex tentokrát v kombinaci s vodíkovými palivovými články.

První varianta pohonu Voltu kombinuje malý spalovací motor a elektromotor. Tato druhá, nová, kombinuje elektropohon E-Flex s nejnovější pátou generací vodíkových palivových článků a Li-Ion akumulátory. Nová kombinace umožňuje Voltu dojezd až 483 km (300 mil) a činí z něj ekologicky šetrný automobil, spadající do americké emisní třídy ZEV (Zero Emission Vehicle).

Pátá generace palivových článků je proti té předchozí (pohání koncept Chevrolet Sequel) přibližně o polovinu menší, přitom dosahuje stejných výkonů. Sequel má stejně jako Volt jízdní dosah 300 mil, ale ke zdolání této vzdálenosti potřebuje 8 kg vodíku, kdežto Voltu na tutéž vzdálenost stačí 4 kg.

K efektivitě Voltu přispívá i jeho konstrukce. Použití lehčích materiálu snížilo jeho hmotnost na 1588 kg, což je o 30 % méně než v případě Sequelu. Palivové články jsou nenáročné i na prostor, zaberou totiž přibližně stejně místa jako čtyřválcový motor s automatickou převodovkou.

Michal Otruba
Diskuze (1)