Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dvě Mazdy RX-8 Hydrogen RE do služeb japonských úřadů

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Vládní organizace města Hirošima a prefektura Hirošima, které mají sídlo v západní části Japonska, obdržely každá od Mazda Motor Corporation jeden vůz RX-8 Hydrogen RE s dvojím systémem pohonu.

Vládní organizace města Hirošima a prefektura Hirošima, které mají sídlo v západní části Japonska, obdržely každá od Mazda Motor Corporation jeden vůz RX-8 Hydrogen RE s dvojím systémem pohonu. Pronajaté vozy RX-8 byly předány 21.4. 2006 za účasti místních hodnostářů. Vozy jsou vybaveny dvojím systémem pohonu, takže řidič se může rozhodnout pro spalování benzinu nebo na vodíku.

První takovéto vozy byly předány dvěma firemním zákazníkům – Idemitsu Kosan Company a Iwatani International Corporation – již v březnu letošního roku. Mazda přitom plánuje, že do konce roku 2006 rozšíří portfolio pronajatých vozů mezi flotilovými zákazníky, včetně lokálních státních správ a energetických společností, na více než deset automobilů.

V říjnu 2004 japonský ministr dopravy a infrastruktury povolil testování Hydrogen RE v běžném provozu a komerční pronájem vozů započal v únoru 2006.

Vodík je považován za jednu z alternativ k docházejícím zásobám fosilních paliv. Přechodné období, během kterého se očekává postupný růst cen ropy, ale stále ještě nebude dostatečné dokonalá infrastruktura pro vodíkové automobily, by mělo posloužit k prověření teoretických podmínek vodíkového pohonu v praxi. Takto nabyté zkušenosti by následně měly pomoci k zlevnění celého systému, tak aby se mohl stát skutečnou náhradou současného dlouhodobě neudržitelného stavu.

Kazuhide Watanabe, předseda rady firmy Mazda, řekl: „Jsme potěšeni, že město Hirošima a prefektura Hirošima podporují koncept vodíkových vozů značky Mazda tím, že se velice rychle poté, kdy jsme zahájili pronájem, staly našimi flotilovými zákazníky. Jsme hrdí na to, že sídlíme v Hirošimě a Mazda bude rozhodně pokračovat ve svých iniciativách, jak v budoucnu vytvořit čistější společnost.“

Ondřej Láník
Diskuze (1)