Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EDAG v Ženevě 2010

Aleš Dragoun
Německá EDAG Group přivezla do Ženevy aktualizovanou verzi studie Light Car – Open Source.

Light Car – Open Source

Nejnovější projekt EDAG Group je od základu stavěn jako elektromobil. Tento přístup dal konstruktérům ve srovnání s konvenčními auty relativní volnost, zvolili tedy jednoprostorovou karoserii tvořenou prostorovým rámem. Právě v této lehké konstrukci, která má být univerzální platformou pro malá a středně velká auta, spočívá výjimečnost studie Light Car – Open Source.

Tento koncept se představil v Ženevě již před rokem, pro letošní představení inženýři EDAGu zapracovali především na výrobních technologiích. Čistý prostorový rám, který bude na autosalonu k vidění, je díky vyroben z lehkých materiálů a má být snadno vyrobitelný v různých velikostních provedeních.

Pohotovostní hmotnost celého auta Light Car – Open Source nemá přesáhnout 1200 kg. V této hodnotě jsou již započítány i baterie, které stačí pro ujetí 150 km. Ty jsou bezpečně umístěny v podlaze vozu, toto řešení navíc pomáhá snížit těžiště a tím zlepšit stabilitu vozu.

Na vývoji EDAG Group spolupracuje s osmi partnery z různých odvětví průmyslu. Ačkoliv se jedná jen o studii, výsledkem projektu má být provozuschopný vůz, které bude možné malosériově vyrábět.


Aleš Dragoun