Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrická škodovka? Už příští rok! A nebude to citigo

Michal Fokt
Diskuze (27)
Už na jaře příštího roku Škoda Auto představí světu svůj první elektromobil. Oproti původním plánům však nepůjde o miniauto, ale o SUV.

Mladoboleslavská automobilka už brzy představí svůj první elektrický model. Nejde přitom o žádné laciné eko gesto, auto bude určeno zejména pro čínský trh, jenž je pro Škodovku velmi důležitý a tak se v ofenzivě elektrických aut nesmí ztratit. Informace jsou zatím pečlivě utajovány, v kuloárech se však už něco objevilo.

Auto bude, prozatím ve formě konceptu, představeno na jaře příštího roku na autosalonu v Šanghaji a využije již koncernovou platformu MEB pro elektrická auta. Trošku překvapující je informace, že nepůjde o elektrifikované citigo, o němž se hovořilo doposud, Škoda chce využít celosvětové obliby crossoverů a tak bude elektrický pohon ukrytý v karoserii SUV modelu. Elektrické miniauto by dávalo smysl v Evropě, v Říši středu však už méně.

Je ovšem otázkou jakého. Bude mít elektrický pohon Kodiaq? S ohledem na velikost auta a jeho cenu se to nezdá být úplně pravděpodobné, větší smysl by dával elektrický Yeti, ten by se však měl představit až na podzim 2017. To by však už měla být produkční verze, takže je docela dobře možné, že se v Šanghaji představí koncept Yeti II s elektrickým pohonem. Nebo že by měl elektromobil v rámci modelové řady unikátní tvar karoserie? Vyrábět by se pak mohl začít někdy v roce 2018, skeptici však hovoří dokonce až o roce 2019. Uvidíme tedy jak to nakonec dopadne...

Michal Fokt
Diskuze (27)
4. 11. 2016 07:17
Re: nehody
tak jako se meni postupy hasicu dodnes, tak se meni i pro elektromobily, hasit Ev dnes jiz jde a jsou na to metody, nejvetsi zkusenost s tim maj v Norsku kde je na to jiz pripravena asi temer kazda posadka hasicu

muzes uhorej v jakemkoliv aute, a to ze uhoris v elektromobilu je dnes asi mozna mene pravdepodobne nes ze tvoje auto i s tebou na silnici sesrotuje kamion, lidi uhoreli v spalovakach, v plynovejch autech a budou holt obcas horet i v EV, do auta se proste useda s tim ze to neni 100% kondom co te za vsech okolnosti proste bezpecne prepravi z A do B
Avatar - wakantanka
3. 11. 2016 20:40
Re: nehody
z toho prvého tvojho príspevku mi to pripadal ako presný opak. Riziká sú vždy a všade. Ten kto si elektromobil kúpi, by si mal byť minimálne vedomý aj tohto rizika, resp. vždy keď človek sadá do hocakého auta, tak to je spojené s rizikom.
2. 11. 2016 14:37
Re: nehody
nedavno byla popisovana nehoda elektromobilu s umrtim, kde hasici cekali několik hodin na instrukce od výrobce jak nebožtíka vyprostit aby tam něco nezkratovali, aby tam něco nechytlo nebo aby je nezabilo vysoky napeti.
co by delali, kdyby ten clovek zil a potreboval vyprostit?
sli by do rizika, ze je to pozabiji?

jak se zachovas když prijedes k takove nehode, kde ti bude takovy riziko hrozit?
2. 11. 2016 14:32
Re: nehody
naopak
ja sem příznivcem hybridu a elektromobilu
jen si uvědomuju problémy a rizika s tim spojeny
Avatar - wakantanka
2. 11. 2016 14:18
Re: nehody
Hasiči poväčšinou fasujú manuály a chodia na školenia ako ktorý typ automobilu hasiť, rozoberať a pod. Prípadne vo vyspelých štátoch majú aj online podporu. Tesly, Leafy či i3 tu už jazdia nejaký ten piatok. Kým s tým príde Škoda už budú preškolení všetci aj na elektromobily. A čo sa bezpečnosti mňa ako pasažiera, tiež by som sa nebál, výrobca s nehodami musí tiež pri návrhu či výrobe počítať.