Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elon Musk prozradil, kde by nejradši postavil evropskou gigatovárnu Tesly

Stanislav Kolman
Diskuze (36)
Šéf amerického výrobce elektroaut potvrdil favorita mezi evropskými zeměmi pro stavbu gigatovárny. Jak jinak než na Twitteru.

Že Tesla chystá výstavbu další gigatovárny v Evropě už nějaký čas víme, vždyť v této souvislosti se nahlas hovořilo i o České republice. Krátce po oznámení nové výrobny v čínské Šanghaji přiznal Elon Musk na Twitteru, kde v Evropě by svou společnost viděl působit nejraději. A naše země to bohužel není.

„Německo je první evropskou volbou,“ odpověděl na jeden z dotazů ohledně nové gigatovárny. A dodal, že nejraději by ji viděl blízko německo-francouzských hranic poblíž zemí Beneluxu.

Lokace by dávala smysl, vždyť v německém Pruemu (jen 30 kilometrů od Belgie) již operuje Grohamm Engineering specializující se na automatizované výrobní systémy. A v posledních měsících hraje firma důležitou roli při podpoře tvorby Modelu 3.

Asií a Evropou však expanze amerického výrobce nekončí. Tesla již dříve potvrdila, že zvažuje ještě jedno, zatím blíže nespecifikované místo. Do Německa se navíc hrne více společností. Třeba čínská firma CATL nyní rokuje se spolkovou zemí Durynsko, kde by ráda tvořila své vlastní baterie. CATL se připojil k LG Chem či Samsungu a stane se jedním z dodavatelů baterek pro Volkswagen.

První a zatím jediná gigafactory Tesly se nachází v Nevadě, před časem do podniku investoval Panasonic nemalé tři miliardy dolarů. Americká automobilka věří, že expanze přinese snížení nákladů na výrobu baterií, čímž se zatraktivní i cena konečného produktu. Právě baterie jsou na současných elektromobilech finančně nejnáročnější.

Stanislav Kolman
Diskuze (36)
Avatar - Emel
26. 6. 2018 15:10
Re: konkurence
Co ty víš. Investor má nějaké portfolio a v tom portfoliu mají místo jak zajišťovací investice, tak rizikové investice s potenciálem. Pokud třeba vlastníš velký balík akcií Toyoty a/nebo VW, tak může být fajn k tomu přibrat kus Tesly... just in case...
25. 6. 2018 19:07
Tesla :-)))))
Som zvedavy, z kolkych stanov ten zavod v DE bude pozostavat.
A ludia tomu blaznovi stale davaju prachy.
Bude uplne parada mat auto montovane,resp dokoncovane pekne v prasnom prostredi pod stanom. No a za 50000 usd, no neber to. Som zvedavy ake dalsie argumenty si tesla sekta najde teraz.
[odkaz]
25. 6. 2018 18:05
Re: Pro Čechy jsou takové investice na hodně dlouho mrtvé
Jestli čteme ten samý příspěvek, tak on jenom píše, že tu investici domluvili během nečasova panování. Žádné onanie jak na zemáka.
25. 6. 2018 16:53
Re: Pro Čechy jsou takové investice na hodně dlouho mrtvé
Vy si fakt myslíte, že ten obchod dohodnul Zeman nebo někdo z jeho suity?
Tam se už jen podpsal už připravený obchod, slavnostně a za účasti politiků.
Podepsal by se nejspíš tak jako tak.
25. 6. 2018 15:34
Re: konkurence
Pre hlupáka každý hlupák. ;-)