Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar, 11. etapa: Al-Attiyah opět vítězí, Barreda penalizován, překvapil Slovák Jakeš

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Argentinská etapa, která vedla ze Salty do Termas de Rio Hondo, byla plná překvapení a zvratů.

Mezi motorkáři byl sice opět nejlepší Španěl Barreda Bort, ale dostal penalizaci a propadl se ve výsledcích dolů. Al-Attiyah opět předvedl suverénní výkon a míří si pro dakarské vítězství. První etapové vítězství si připsal v kategorii čtyřkolek Francouz Declerck, mezi kamióny byl nejrychlejší Stacey.

Motocykly

Joan Barreda byl v průběhu včerejší etapy téměř nedotknutelný a rychlostní zkoušku v délce 351 km zvládl opět v nejrychlejším čase. Nicméně jeho radost netrvala dlouho, protože dostal velikou penalizaci a propadl se až na 40. místo. Před závodem si totiž na své Hondě vyměnil motor, půjčil si ho od obětavého týmového kolegy Chilana Israele Esquerreho. Do čela 11. etapy se tak vyhoupl Slovák Ivan Jakeš, který podal skvělý výkon, v celkovém pořadí je devátý.

Dosavadní vůdce Coma po solidním 4. místu zůstává i nadále na prvním celkovém místě, za zády má ovšem Portugalce Goncalvese. Naopak na celkové třetí místo se po včerejšku vyhoupl Australan Price.

Průběžné pořadí: 1. Coma (Šp./KTM), 2. Goncalves (Portug./HONDA) , 3. Price (Austr./KTM).

Češi na motorkách

Z českého kvarteta motocyklistů byl tentokrát nejlepší David Pabiška na 25. místě. V celkové klasifikaci mu patří 25. příčka. Ondřej Klymčiw dojel jen o dvě místa za Pabiškou na 27. místě, celkově je na výborném 20. místě. Milan Engel se také vešel do první třicítky, v cíli byl 28., Jan Veselý skončil 33.

Průběžné pořadí: 20. Klymčiw, 25. Pabiška, 29. Engel, 39. Veselý.

Čtyřkolky

První etapové vítězství má po včerejším závodě na svém kontě Francouz Declerck. Pronásledován byl druhým nejrychlejším mužem etapy Galeanem, třetí v cíli byl stejně jako v 10. etapě Nosiglia z Bolívie. Polák Sonik je v klidu, nemusí zbytečně riskovat. Etapu sice dojel až šestý, ale protože má v průběžném pořadí veliký náskok (skoro tří hodin!) před druhým Gonzalezem Feriolim, nemůže jeho vítězství, pokud se nestane něco nepředvídatelného, nikdo ohrozit.

Průběžné pořadí: 1. Sonik (Polsko/Yamaha), 2. Gonzalez Ferioli (Arg./Yamaha), 3. Nosiglia (Bolívie/Honda).

Auta

Katařan Al-Attiyah si včera přijel už pro letošní páté etapové vítězství, v jeho celkové dakarské kariéře jich už má na kontě dokonce 24! Jen 27 vteřin za ním dojel Terranova a třetí De Villiers ztratil na vítěze jen 39 vteřin! Al-Attiyah navýšil celkový náskok v soutěži před druhým De Villiersem na téměř 30 minut a sebevědomě si jede do Buenos Aires pro dakarské vítězství.

Sny na výborné umístění v soutěži se včera rozplynuly Yazeedu AlRajhimu. Dosavadní třetí nejlepší závodník musel kvůli technickým problémům na Toyotě před zahájením etapy ze závodu odstoupit. Pryč ze závodu je kvůli středeční nehodě i obhájce titulu Nani Roma.

Průběžné pořadí: 1. Al-Attiyah (Katar/Mini), 2. De Villiers (Jihoafr./Toyota), 3. Hołowczyc (Pol./Mini).

Kamióny

V kategorii kamiónů byl tentokrát nejrychlejší Nizozemec Stacey, který si zopakoval etapové vítězství z prvního dne závodu. Jeho krajan De Rooy dojel za ním se ztrátou 1´10´´ a třetí byl v cíli Rus Nikolaev. Celkové pořadí zůstává i nadále „ruské“, Nikolaev se snaží stáhnout vedení Mardeeva, což se mu daří. Takže i mezi závodníky kamiónů můžou poslední dvě etapy se stupni vítězů zamíchat.

Průběžné pořadí: 1. Mardeev, 2. Nikolaev, 3. Karginov (všichni Rus/Kamaz).

V 11. etapě byl tentokrát nejrychlejším českým pilotem Martin Kolomý. Obsadil šesté místo o 32 sekund před Alešem Lopraisem. Ten sice opět snížil manko na průběžně třetího Rusa Karginova, ale jen o pět minut a před posledními dvěma etapami za bronzem zaostává o 34:09. Kolomý drží celkové sedmé místo. Tomáš Vrátný včerejší závod dokončil 17., celkově zůstává 14.

Průběžné pořadí: 4. Loprais, 7. Kolomý, 14. Vrátný.

Za Kolomého problémy (ne)může zubatá žába

Tatra Martina Kolomého dostala při letošní Rallye Dakar zabrat. Ležela na boku, trefila skálu a měla opakovaně technické problémy. Připsat se to dá i absenci tradičního talismanu českého pilota z Bruntálu plyšové zubaté žáby. Ta totiž dorazila za týmem až při dni volna.

Připisujete ty problémy také tomu, že tady s vámi půlku soutěže nebyla? „Je to možné, je to talisman, a když tady s námi bude, bude jenom dobře. Určitě s námi příště pojede od začátku, za tohle můžu já. Spěchal jsem ráno, musel jsem do Prahy na letiště a přehodil jsem si auta. Žábu jsem nechal v tom druhém, takže mi ji musel přivézt kolega, který letěl hned za mnou.“

A o Kolomého kolizích na trase Dakaru čtete na webových stránkách Zelené vlny.

Autor: Jan Říha

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
17. 1. 2015 16:43
Nechcem rypat, ...
ale pre Cesko legendarny Dakar ma na auto.cz este horsiu odozvu, ako Marchionneho bludy/blufy!