Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ethec: Jen další elektrická motorka? Tahle má poháněna obě kola!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Projekt elektrického motocyklu Ethec, za nímž stojí studenti Universität Zürich, rozhodně zaujme svým designem i konstrukčním řešením.

Ethec je prezentován jako školní projekt elektřinou poháněného motocyklu, za nímž stojí skupina studentů s podporou svých profesorů a řadou sponzorů.

Elektřinou poháněným motocyklům věnuje pozornost stále větší počet nových i zavedených společností. Většinou se při jejich vývoji vydávají cestou evoluce současné koncepce motocyklů, kdy do poměrně konvenčně řešeného podvozku usadí elektromotor namísto spalovacího motoru.

Tým kolem projektu Ethec se ovšem touto nevydal. Výsledkem jeho vývoje je stroj, který sice na první pohled působí poměrně konvenčním dojmem, ale bližší pohled odhaluje řešení, která jsou v konstrukci motocyklů poměrně netradiční.

Plynulé linie kapotáže imitující klasickou palivovou nádrž spolu se štíhlým sedlem či dvojice pružicích a tlumicích jednotek po stranách zadního kola spolu s odhalenou konstrukcí trubkového rámu tedy může připomínat klasické naháče ve stylu šedesátých a sedmdesátých let.

Zásadní odklon od tradičních řešení ovšem představuje elektromotory usazené v kolech. Ethec je díky tomu jedním z mála motocyklů, který se může pochlubit pohonem obou kol. Elektromotor v předním kole navíc s ohledem na styl brzdění u motocyklů právě brzdami na předním kole výrazně přispívá k rekuperaci kinetické energie.

Lithium-iontové baterie, rozdělené do dvojice bloků a disponující kapacitou 15 kWh mu mají umožnit dojezd kolem 400 kilometrů na jedno nabití. Dobíjení může údajně trvat pouhou hodinu.

Motocykl, jehož elektromotory disponují výkonem 22 kW, vedle svého vzhledu a pohonného systému zaujme i řešením osvětlení a rovněž zavěšení a odpružením předního kola. Použitý systém je vlastně moderní interpretací řešení používaného hojně u motocyklů ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století.

Ethec v současnosti představuje především zajímavý školní projekt a o jeho sériové výrobě se nehovoří, ale rozhodně není vyloučena.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)