Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EU stupňuje spor s Ruskem kvůli vysokým recyklačním poplatkům

Jan Mička
Diskuze (1)
Řešení sporu mezi EU a Ruskem kvůli recyklačním poplatkům za dovážené automobily byl předán Světové obchodní organizaci. Ta má posoudit legálnost akce ze strany Ruska.

Rusko oficiálně zavedlo recyklační poplatky pro dovážená vozidla chvíli po vstupu do Světové obchodní organizace. Částky, které se odvíjejí od velikosti vozidla (minimálně 420 eur u nových aut, 2600 eur u aut starších tří let) jsou vybírány při dovozu automobilu pro případ jejich budoucí ekologické likvidace. Podle současných zpráv si tak Rusko každoročně přijde až na 1,3 miliardy eur (asi 33 miliard Kč). Evropská unie však považuje poplatky za diskriminační. Rovněž není bez zajímavosti, že poplatek není vybírán dovozcům z Běloruska a Kazachstánu.

Evropská unie požaduje co nejrychlejší oboustrannou dohodu. Světovou obchodní organizaci proto žádá, aby ustanovila speciální komisi, která posoudí legálnost celé akce. Podle Karla De Guchta, evropského komisaře pro obchod, výběr poplatků značně ovlivňuje důležitý segment evropské ekonomiky. Spor se táhne již od července. Omezení dovozních cel navíc bylo jedním z nejproblematičtějších bodů při vstupu Ruska do Světové obchodní organizace.

Jan Mička
Diskuze (1)
Avatar - Hittman
11. 10. 2013 19:14
EU
No když EU zavádí podobné kraviny, je vše OK a všichni tleskají, jak ten Brusel je ekologický, samozřejmě až pak ekonomický, vždyť o ekologii jde především a né o many many, že? A nevím, kdo je tu v žumpě ekonomické, zda Rusko či EU, takže to vidím pro EU bledě >:-[]