Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2015: Audi TT – Čtyři hvězdy pro kupé

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (35)
Třetí generace Audi TT zamířila do testů Euro NCAP s uzavřenou karoserií a i přes absenci jedné hvězdy v celkovém hodnocení předvedla slušné výsledky.

Testování Audi TT přineslo několik novinek. První je dvojí testování čelního nárazu. Při testování deformace narazí automobil do překážky 40 % na straně řidiče. Jak napovídá název, při testu nárazu celé šíře narazí vůz do překážky plnou šířkou přední části vozu.

Dále byly do hodnocení ochrany dospělých zahrnuty městské AEB systémy. Naproti tomu bodové hodnocení obou typů bočních nárazů bylo spojeno do jednoho čísla.

Mimoměstské AEB systémy pak obohatily spolu se systémem sledování jízdních pruhů kategorii bezpečnostní výbavy.

Předmětem testu byl Audi TT 2.0TFSI, s karosérií kupé, výbavou Sport a pohotovostní hmotností 1230 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala ESC, tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem na předních a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy. Vůz byl také vybaven připomínáním nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla.

Pro testy ochrany obou věkových kategorií dětí byla instalována proti směru jízdy (pomocí základny ISOFIX) autosedačka Audi G1.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního deformačního nárazu stabilní. Údaje z figurín indikují dobrou ochranu kolenou i stehen řidiče i spolujezdce. Audi dokázalo, že při tomto typu nárazu poskytuje stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích.

Při čelním nárazu celou šířkou vozu (novinka roku 2015) byla ochrana malé ženy na sedadle řidiče dobrá pro všechny části těla kromě hrudníku, kde byla ochrana pouze dostatečná. Audi TT při tomto typu nárazu poskytuje na sedadle předního spolujezdce téměř stejnou ochranu cestujícím různých výšek a sedících v různých pozicích.

Přestože Audi nedoporučuje z bezpečnostních důvodů na zadním sedadle cestovat osobám vyšším než 145 cm, použil tým Euro NCAP 150 cm vysokou figurínu aby dostál testovacím metodám. Při testu hlava figuríny narazila do zadní strany předního sedadla, ale zranění byla lehká a ochrana vyhodnocena jako dobrá.

V testování bočního nárazu získalo TT maximální počet bodů za dobrou ochranu všech částí těla. Stejně si vůz vedl i v bočním nárazu na sloup.

Sedadlo a hlavová opěrka poskytují mezní ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash).

Euro NCAP testovalo variantu v současnosti dostupnou ve Spojeném království, vybavenou předními sedadly z Alcantary. Tato přední sedadla poskytují dobrou ochranu krční páteře při nárazu zezadu (Whiplash). Zatímco zadní sedadla v tomto případě poskytují ochranu špatnou.

Euro NCAP 2015: Kategorie 1 - Ochrana dospělých
TestČelní - deformaceČelní - celá šířeBočníWhiplashAEB cityCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%body%
Ochrana dospělých6,97,1161,200%31,281%

Ochrana dětí

Při umístění předních sedadel, které vyhovuje požadavkům na bezpečný prostor pro cestující na těchto sedadlech, není na zadních sedadlech dost místa pro instalaci dětské autosedačky. Proto byly testy provedeny s předními sedačkami posunutými dostatečně dopředu.

Na základě údajů z figurín získalo Audi TT v dynamických testech maximální počet bodů za ochranu 3letého dítěte. Obě figuríny byly dětskými autosedačkami dobře ochráněny i při bočním nárazu.

Airbag předního spolujezdce lze pro bezpečné umístění dětské sedačky proti směru jízdy deaktivovat.

Některé typy dětských autosedaček nelze na zadní sedadla vůbec umístit, protože je nelze postavit dostatečně kolmo, aby byly stabilní.

Euro NCAP 2015: Kategorie 2 - Ochrana dětí
Test18měsíční dítě3leté dítěBezpečnostní výbavaUpevněníCelkem
Jednotkybodybodybodybodybody%
Ochrana dětí10,91255,733,668%

crashtest audi novemodely video sportovni kupe crashtest audi novemodely video sportovni kupe

Ochrana chodců

TT má aktivní kapotu. Audi ukázalo, že systém pracuje při široké škále rychlostí a pro různé postavy chodců. Vůz byl testován s přizvednutou kapotou. Ochrana hlav chodců byla vyhodnocena jako dobrá nebo dostatečná, s některými oblastmi mezní nebo špatné ochrany na hranách kapoty a hranách sloupků čelního skla.

Nárazník poskytuje nohám chodců dobrou ochranu ve všech testovaných oblastech, stejně jako přední hrana kapoty a oba získaly plný počet bodů.

Euro NCAP 2015: Kategorie 3 - Ochrana chodců
TestHlavaPánevNohyCelkem
Jednotkybodybodybodybody%
Ochrana chodců17,76629,782%

Asistenční systémy

Standardním vybavením je ESC a řidičem nastavitelný omezovač rychlosti, které splňují požadavky Euro NCAP. Stejně tak je standardem připomínání zapnutí pásů pro přední i zadní sedadla. TT nemá systém autonomního brzdění.

Euro NCAP 2015: Kategorie 4 - Asistenční systémy
-Omezovač rychl.Stabilizační systémPřipomínač pásůJízdní pruhyAEB InterurbanCelkem
-bodybodybodybodybodybody%
Asistenční systémy1,333108,364%

Celkový výsledek: Čtyři hvězdy

Součástí standardní výbavy vozu je ESC, stejně jako připomínání zapnutí bezpečnostního pásu pro všechna sedadla. Nastavitelný omezovač rychlosti je volitelný, ale předpokládá se, že bude součástí většiny prodaných TT, proto splňuje požadavky Euro NCAP. Stejně splnil požadavky i systém upozornění na vybočení z jízdního pruhu. Pro TT není k dispozici systém autonomního brzdění.

Euro NCAP 2015 - Rekapitulace výsledků
Kategorie1234Celkem
NázevOchrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsist. syst.Vážený průměr
Jednotkybody%body%body%body%%
Výsledky3181%33,668%3082%864%77%
Počet hvězd****

Jaké jsou hranice pro udělení pětihvězdičkového hodnocení v roce 2015?

Testovaný automobil musí splnit předepsané procentní plnění maximálních bodových přídělů (vážený průměr všech 4 kategorií, viz poslední sloupec následující tabulky), ale také dílčí minimální úrovně v jednotlivých kategoriích. Konkrétní hodnoty jsou v tabulce. V letošním roce se zvýšila hranice váženého průměru a hranice ochrany cestujících.

Procenta maximálních bodových hodnocení potřebná pro zisk hvězd (2015)
2015Ochrana dospělýchOchrana dětíOchrana chodcůAsistenční systémyVážený průměr
Pro *****80%75%60%60%80%
Pro ****70%60%50%40%70%
Pro ***40%30%25%25%60%
Pro **30%25%15%15%55%
Pro *20%15%10%5%45%

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (35)
26. 2. 2015 22:05
Re: Nečakal som to ..
Vidím to stejně, je to odkládací police, podobně jako v 911. Někdy tomu také říkám trestná lavice. :-)
26. 2. 2015 21:53
Re: Nečakal som to ..
Přesně, mělo by to hrb a vypadalo by to děsně.

Já jsem si v Audi TT prožil cestu na zadních sedadlech jen kvůli mému přesvědčení, že zkusit se má všechno. 10 km jsem se vezl, zpět řídil.
Od té doby mám naprosto jasno. Na ty zadní sedadla leda tak malou tašku, rozhodně ne živého člověka jakéhokoliv vzrůstu.
V normálním třídveřáku má člověk místo na hlavu, když už ho nemá na nohy. V TT nemá ani to. Nedá se tam sednou, lehnout, kleknout, prostě nic pohodlného.

Zdejší nářky jsou jen přehlídkou neznalosti faktů. Dobře se bavím. ;-)
26. 2. 2015 21:45
Re: Nečakal som to ..
Z toho, co psali, to vypadalo, že by stačilo nemít tak vzpřímená zadní opěradla. To by ale zase zřejmě omezilo prostor pro hlavu (dospělí se stejně nevejdou do 145 cm).
26. 2. 2015 21:43
Re: Nečakal som to ..
Zvláštní je, že v textu píší o dobré ochraně krční páteře vpředu, ale vyobrazenou mají mezní. U dětských sedaček to také vypadalo, že mají špatnou grafiku.

Že je to vzadu špatné, snad nikoho nepřekvapí. Pokud dodržíš doporučení Audi, tak tam stejně jen tak někoho neposadíš.
26. 2. 2015 21:42
Re: Nečakal som to ..
A zkusil ses u toho tvého čtení i třeba zamyslet, jak by to auto vypadalo, kdyby mělo dosáhnout na těch pět hvězd?
Asi ne, co? >:D