Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP: Dodge Caliber získal čtyři hvězdy

Dan Vořechovský
Diskuze (24)
Americký vůz Dodge Caliber v nárazových testech Euro NCAP na pět hvězd za ochranu posádky nedosáhl a odváží si čtyři hvězdy.

Organizace Euro NCAP dnes zveřejnila kompletní výsledky nárazového testu amerického vozu Dodge Caliber. Vůz stojící na pomezí nižší střední a střední třídy obdržel za ochranu dospělé posádky celkem 29 bodů a z testu si tak odváží 4 hvězdy. Caliber ztratil nejvíce bodů za přední náraz, za nějž obdržel 11 bodů (69 %). Výtky směřují k nedostatečnému tlaku v airbagu řidiče i spolujezdce, čímž došlo ke kontaktu hlav figurín s volantem, resp. palubní deskou. Potenciálnímu nebezpečí byla vystavena také kolena řidiče a spolujezdce, a to v důsledku odlomených částí palubní desky. Za boční náraz a náraz na kůl získal Caliber maximální počet 18 bodů (16 + 2). Protože za připomínače pásů Caliber neobdržel ani bod, činí celkový součet zmiňovaných 29 bodů. Testovaný model byl vybaven předními, bočními a hlavovými airbagy.

Za ochranu dětské posádky získal americký vůz 38 bodů a 4 hvězdy. Výtky byly v této části již téměř tradiční. Přední airbag spolujezdce je sice možné vypnout a umístit tak na místo spolujezdce dozadu směřující dětskou sedačku, avšak podle Euro NCAP chybí štítky varující před umístěním sedačky bez vypnutí předního airbagu. Nedostatečně označené jsou rovněž úchyty ISOFIX na zadních sedadlech.

Za ochranu chodců si Caliber odváží nelichotivých 5 bodů a jednu hvězdu. Nárazník a čelní hrana kapoty nezískaly za ochranu nohou chodců ani bod. Nebezpečná je pro chodce také velká část kapoty. Dobrou ochranu hlavy chodců poskytuje podle Euro NCAP pouze prostředek kapoty.

Dan Vořechovský
Diskuze (24)
28. 6. 2007 06:41
Re: Opotrebované figuríny!
Opat si ma raz rozosmial, DanielDesign...
28. 6. 2007 06:40
Re: A co nová Fabie?
Zrejme nie je z pohladu globalneho trhu az taka dolezita. Ostatne, tych aut, ktorych crashtesty nie su zname, je viac.
28. 6. 2007 06:38
Re: 4*
Hviezdicky nepoznaju rozdiel tried. Bud je to auto bezpecne alebo nie je. ;-)
27. 6. 2007 14:59
Re: COŽE?????? JEN ****????????
50 mají jen produkty VW a Škoda >:D
27. 6. 2007 13:19
Re: 4*
Je to len Amerika....co ine si cakal?