Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropský trh s automobily vzrůstá

Jan Mička
Diskuze (0)
Evropský automobilový trh v červenci vzrostl. Minulý měsíc bylo v Evropě registrováno 1,02 milionu nových osobních vozů, což je v meziročním srovnání vzestup o 4,8%.

Oznámil to dnes německý svaz automobilového průmyslu VDA. Údaje podle agentury Reuters posilují naděje, že skomírající evropský trh s automobily se v letošním druhém pololetí stabilizuje.

"Pozitivní červencový výsledek je dobrý začátek ke stabilizaci, kterou očekáváme ve druhém pololetí," uvedl předseda VDA Matthias Wissmann. Ekonomické oživování, které se začíná objevovat v západní Evropě, se podle něj zřejmě odráží ve vývoji poptávky po automobilech. Optimismus pak prý vyvolává především dvojciferný nárůst ve Španělsku, Portugalsku a Řecku. Tedy v zemích nejvíce zasažených dluhovou krizí a úspornými opatřeními.

K mírnému meziročnímu zvýšení prodeje vozů v Německu, které má největší ekonomiku v Evropské unii, v červenci napomohl jeden pracovní den navíc. Výzkumná společnost Dataforce z Frankfurtu ale po očištění o tento vliv zjistila, že objem prodeje i tak klesl o 2,3%.

Evropský trh s automobily má namířeno ke čtvrtému roku poklesu za sebou. Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí ale naznačily, že někteří výrobci mají nečekaně blízko k tomu, aby se jim začalo dařit i v Evropě.

Za prvních sedm měsíců roku počet registrací nových osobních vozů v Evropě podle VDA klesl o 5,2% na 7,46 milionu vozidel. Podle agentury Reuters se však očekává, že poptávka by měla přestat klesat. Čísla o prodeji se totiž začala zlepšovat a meziroční srovnání budou vzhledem k slabé druhé polovině loňského roku příznivější.

ČTK

Jan Mička
Diskuze (0)