Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari chystá další hybridní modely

Michal Fokt
Diskuze (0)
Tak nejen turba, ale i hybridy... V Maranellu chystají hybridizaci dalších modelů, a to s benzinovým motorem umístěným vpředu i uprostřed.

Poté, co Ferrari předvedlo svůj potenciál v oblasti hybridní techniky na hypersportu LaFerrari, se chystá elektřina i do dalších modelů řady a tentokrát už nepůjde jen o limitovanou edici, ale o pevnou součást nabídky. Italové se nijak netají svým záměrem svojí modelovou řadu nejen downsizovat, ale i hybridizovat, vzpomeňte na rok 2010 a koncept 599 HY-KERS. Šestileté ticho po pěšině možná mohlo někoho uchlácholit, ale faktem je, že se v Maranellu nápadu nevzdali, naopak v mezičase pracovali na jeho vylepšení.

Nyní si Ferrari nechalo patentovat nový hybridní systém. Tedy v zásadě jde o evoluci původního transaxle HY-KERS, kdy jsou akumulátory umístěny v podlaze a elektromotor se nachází vzadu u převodovky, celý systém je však kompaktnější a také modulární. Díky nové platformě lze jednotlivé sekce použít nejen pro architekturu se spalovacím motorem vpředu, ale také uprostřed - v tom případě je před zadní nápravou uložen celý agregát, tvořený benzinovým motorem, elektromotorem a převodovkou.

To jasně ukazuje, že Ferrari bude schopné vybavit hybridním systémem de facto celou modelovou řadu. Už dříve se hovořilo o hybridní verzi nástupce Californie, lze ale také očekávat, že hybridem Ferrari obhájí zachování atmosférických dvanáctiválců u vrcholných modelů a jak vidno, počítá se s hybridizací i u nejsportovnějšího mid-engined modelu. Problémy s hmotností bude do značné míry řešit použití hliníku a karbonu a s ohledem na kapacitu akumulátorů pouze 3kWh lze očekávat, že půjde o klasický hybrid, nikoli plug-in. Síla elektromotoru tak bude plnit pouze asistenční roli.

Michal Fokt
Diskuze (0)