Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari F80: Nástupce LaFerrari z jiné dimenze

Michal Fokt
Diskuze (38)
Při pohledu na LaFerrari se vkrádá myšlenka, jakým směrem se asi bude ubírat vzhled jeho nástupce, aby dokázal fascinovat minimálně stejně dobře. Co byste řekli něčemu takovému?

Ferrari LaFerrari, které už bylo ke spatření na pražském showroomu značky, určitě patří k designově nejpůsobivějším automobilům současnosti. Kde jsou ty časy, kdy jsme si tohle říkali o Enzu - a vidíte, v Maranellu dokázali opět překvapit. A buďte si jistí, že až nastane čas pro další hypersport od Ferrari, bude to zase pecka.

Jak by mohl za pár let vypadat nástupce LaFerrari, ukazuje nezávislý designér Adriano Raeli, jenž ho chápe jako "street-legal F1 car". Svou kreaci nazval F80 a je inspirovaný projektem NGAD, jehož cílem je navrhnout stíhačku budoucnosti.

Ano, F80 je opravdu spíše tryskáč, ovšem zkřížený nikoli s monopostem fomule 1, ale Le Mans prototypem, což je možná kouzlo nechtěného, protože se stále častěji hovoří o tom, že se chce Ferrari zaměřit na vytrvalostní závody a postavit LMP1 speciál. A hádejte, co se stane s programem F1...

Ale zpět k F80. Raeli vidí jako optimální motorizaci pro tento stroj dvěma turby přeplňovaný V8 o výkonu 900 koní (662 kW), doplněný nápaditě o 300koňový (220kW) KERS. Zrychlení z nuly na stovku by mělo být záležitostí necelých 2 sekund a maximálka by činila nějakých 500 km/h, to vše i díky váze pouze 800 kg. V autě je vše podřízeno funkčnosti a nezbylo tedy místo na dvě sedadla s klasickým uspořádáním. Preferováno je logicky sedadlo řidiče, to spolujezdcovo je posunuto o kus dozadu.

Raeli šel dokonce tak daleko, že má pro F80 i "prototyp" potenciálního kupce. Je jím bubeník Pink Floyd a sběratel Ferrari Nick Mason, jenž je prý "neopakovatelná osobnost, stejně jako tato vize supersportu značky Ferrari.

Michal Fokt
Diskuze (38)
25. 8. 2014 00:04
Re: Dizajn
A nedas 1,5l flasku do dveri a motor sa jedinecnemu motoru 1,6tdi nevyrovna, takisto nema 380l kufor, no na golf to nema...a to som este nespomenul zrovnavanie dizajnov....
23. 8. 2014 08:38
To už není snad ani auto
Design je to zajímavý, ale jako celek se mi nelíbí. Už to nevypadá snad ani jako auto a ani jako Ferrari... ;-\
23. 8. 2014 07:52
:-@
Fuuuuj 8-s
Avatar - vabis
23. 8. 2014 01:08
F12
Když už Ferrari, tak za mě F12 :-) ...ani ne tak design jako jízda :yes:
23. 8. 2014 00:48
Re: Impresivní,
Vyvozovat cokoliv z dizajnových studií, na kterých pravděpodobně ferrari nijak vehementně nespolupracuje, je docela ošemetné ;-)
Mimochodem tato studie se více než jakémukoliv ferrari podobá úchylnostem Luigiho Colaniho..