Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari v Číně poškodilo historickou památku i svoji pověst (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Automobilka Ferrari se musela oficiálně omluvit za poškození historického opevnění v čínském Nankingu.

Po 600 let starých hradbách, které vznikly v období vlády dynastie Ming, se totiž proháněl jeden exemplář modelu 458 Italia a řádně je pogumoval. Čínské úřady údajně pronajaly památku dealerovi italské automobilky kvůli reklamní akci, a to za 80 tisíc jüanů.

K incidentu ovšem došlo ještě v její předvečer. Patřičná místa navíc tvrdí, že Ferrari rozhodně nic takového nemělo schválené, jakékoli komerční využití historického skvostu totiž vůbec nepřipadá v úvahu.

Internetoví diskutéři jsou zajedno v odmítavých reakcích. Jeden z nich si nebral servítky a psal o „hrubé urážce čínských tradic a kultury“. Jiní mluví o skvělé reklamě pro bývalou čínskou metropoli. Pro vzpínajícího se koníka to už tak slavné není, ale k nešťastné události se postavil čelem:

„Vyjadřujeme hlubokou lítost, takováto nehoda je nepřijatelná. Bohužel pracovník místního obchodního zastoupení - který není zaměstnancem společnosti Ferrari - řídil auto způsobem, jaký je vidět na videu. Politováníhodným důsledkem jsou tedy stopy pneumatik na této starobylé pamětihodnosti. Společnost Ferrari se omluvila čínským úřadům a místním obyvatelům za tento přečin a za škody a slíbila ve spolupráci s místními činiteli poškozené části opravit. Podnikne také patřičné kroky, aby k podobným incidentům znovu nedocházelo. Chováme velký respekt vůči tradiční čínské kultuře a ochranu historických památek považujeme za velmi důležitou." Tolik oficiální tiskové prohlášení. Poškození je ale možná trvalé.

Za všechno tedy vlastně může dealer, společnost Nanjing Kuaiyi Automobile Trading. Ferrari slaví 20 let působení na čínském trhu. K tomuto výročí připravilo speciální sérii modelu 458 Italia. Právě jeden z těchto vozů byl strůjcem poškození pověsti. Jak se dostal nahoru? Musel být pochopitelně vyzvednut jeřábem.

Pilot se asi nemohl dočkat nebo si jen zkrátka chtěl zařádit, jenže tohle se s pamětihodnostmi nedělá a je úplně jedno, jestli je to v Říši středu nebo úplně jinde. A navíc neměl povolení, auto se vůbec nemělo pohnout. Plánovaná akce, která měla být také zorganizována ke kulatému jubileu, byla nakonec zrušena. Zaměstnanec za své chování přijde o práci.

Edice ke 20 letům, která byla představena na dubnovém autosalonu v Pekingu, se od běžné Italie technicky neliší. Auta jsou lakována speciální rudou barvou Marco Polo a doplněna o černou a zlatou četně nezbytných dračích symbolů. Zlatě jsou nastříkána také kola, Číňané si na ni potrpí. Stylová dvacítka kousků je ke koupi pouze ve velké zemi daleko na východě za šest milionů jüanů (18,5 milionu korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
13. 5. 2012 12:03
Re: silne auto nepatri do ruk hocikomu
Mám podobnou zkušenost, po Praze vidím denně možná až desítky aut co si jen tak mění pruh jak na hřišti. Nikdy by mě nenapadlo v hustém provozu měnit jen tak pruh bez blinkru. Podle mě spousta lidí co takhle přejíždí, tak se ani pořádně nepodívají do zrcátka a už kolikrát se mi stalo, že jsem musel auto při přejíždění do mého pruhu vytroubit aby si mě řidič všimnul :no:
12. 5. 2012 15:47
Re: silne auto nepatri do ruk hocikomu
bohuzel musim souhlasit...
12. 5. 2012 00:33
Dělají z komára velblouda
Tak prostě trochu pogumoval kameny na vršku věže. To je skutečně těžké poškození památky a nevyčíslitelná škoda... Kdyby se tohle stalo u nás, nikdo se nad tím vůbec nepozastaví.
U nás třeba se farář rozhodl očistit podobně staré sochy od nánosů špíny a mechu. Klidně zavolal chlapa s drátěným kartáčem a ten ty sochy úplně zničil. Jinému takovému se nelíbilo, že historická pískovcová a velmi vzácná podlaha v kostelíku je už prošlapaná, tak ji nechal zalít betonem a položit na beton moderní nevkusné dlaždice. Památku tím zcela zničil a opět se mu nic nestalo. Města i soukromníci nechávají schválně chátrat památky a čekají až samy spadnou, aby mohli potom místo prodat developerovi třeba na stavbu bytů. Pokuty ve všech případech směšné. Podplacené stavební úřady povolují v historických centrech měst stavby ničící historický ráz, mnohdy podstatně vyšší než okolní zástavba, někdy dokonce mrakodrapy které úplně mění siluetu města - viz. Brno a jeho nejvyšší mrakodrap v republice. A letí za to někdo? Jo, letí, ale tak leda na drahou dovolenou na kanáry.
11. 5. 2012 21:02
Re: silne auto nepatri do ruk hocikomu
Přidávám se. Je to otrava, nebezpečné a brzdí to provoz. Někdy mám však ještě větší strach z těch, kteří jsou schopni nevšimnout si omylem zapnutého blinkru, popřípadě dávají blinkr o křižovatku dřív (když jsou těsně za sebou).
11. 5. 2012 20:37
Re: silne auto nepatri do ruk hocikomu
S těma blinkrama už mě to taky štve. Mám pocit, že jsem snad poslední člověk, co blinkry v Brně používá. Třeba dneska borec zastavil na silnici, ale nedal vůbec blinkr doprava, ani nezapnul všechny 4. Auto za ním taky zastavilo, nikdo netušil co vymýšlí. Tak jsem je oba objel a koukám, borec se klidně vybavuje telefonem. Nebo jsou taky experti, kteří sice blinkr použijí, ale až potom co zatočili => zcela zbytečné.
Nejlíp to říká brácha když uvidí takovýho experta: "Hele, další, kterýmu vymotnovali páčku."