Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Festival Sodomkovo Vysoké Mýto připomene výročí zakladatele karosárny

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Letošní festival Sodomkovo Vysoké Mýto si za své hlavní motto zvolil 110. výročí narození zakladatele místní prvorepublikové karosářské firmy Josefa Sodomky mladšího.

Akce se bude konat v sobotu 7. června na náměstí Přemysla Otakara II. a je vyhledávána hlavně milovníky automobilových veteránů. Pořadatelé představí návštěvníkům i několik novinek, informoval ČTK hlavní organizátor akce a vedoucí vysokomýtského Regionálního muzea Radim Urbánek.

"Zaměříme se na zajímavosti z technického světa, především na méně známou oblast historických traktorů a stabilních motorů, což jsou samostatně pracující motory sloužící našim předkům k pohonu zemědělských a hospodářských strojů," uvedl Urbánek. V Regionálním muzeu bude rovněž přístupná rodinná výstava "Auto, kam se podíváš".

Velká část náměstí i blízké lokality v historickém centru města budou patřit především setkání Společnosti přátel Sodomka s dalšími automobilovými veterány nepřesahujícími rok výroby 1950. K výročí narození Josefa Sodomky mladšího muzeum připravuje drobnou výstavu o něm, přičemž expozice bude instalována přímo pod širým nebem vedle historických automobilů.

Firma Carrosserie Sodomka "oblékala" vozy nejen mnoha českých firem, například Aero, Laurin & Klement, Praga, Škoda a Tatra, ale i zahraničních včetně vozů Bugatti, Ford, Lancia a Rolls-Royce. Nástupnickou společností firmy je dnes výrobce autobusů Iveco Czech Republic, dříve Karosa.

Návštěvníci se také mohou těšit na komentované prohlídky jednotlivých veteránů a zapojit se do hlasování o nejelegantnější z nich. Poutavé budou i modely dámských šatů na módní přehlídce nebo jízdy mužů a žen na historických plášťových kolech. Lidé se seznámí i s tím, jak četnické pátrací stanice řešily v období první republiky dopravní nehody.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)