Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 500 bude exkluzivně Made in Poland

Michal Fokt
Diskuze (22)
Fiat plánuje udělat z polské továrny v Tychách jediné místo na světě, kde se bude vyrábět příští generace Fiatu 500.

Stylový Fiat 500 je dnes vyráběn jak v Polsku, tak, v modifikované formě pro potřeby severoamerických trhů, v mexické Toluce. To by se ale mělo změnit s příchodem nové generace pětistovky v roce 2015. Nový Fiat 500 by se měl stát globálním modelem, což jednak znamená, že se bude nabízet na větším množství trhů, než je tomu v současnosti, a navíc bude existovat pouze v jediné verzi pro celý svět.

Proto Chrysler už podle deníku Automotive News Europe počítá s tím, že továrnu v Toluce, která už je prakticky na svém produkčním limitu, odlehčí za dva roky ukončením výroby pětistovky a uvolněné místo využije k nárůstu kapacity výroby jiných modelů, v tomto případě nejspíš dvojici Dodge Journey/Fiat Freemont. Jediným místem na světě, vyrábějícím Fiat 500 se tak stane polské město Tychy.

Polská továrna je naopak v útlumu, vloni vyrobila 300.000 aut, zatímco v roce 2009 to byl více než dvojnásobek a ani tak ještě nebyla na maximu své kapacity. Tychy by tak měly být bez problému schopny uspokojit celosvětovou poptávku po tomto stylovém miniautě. Toto řešení bude ale pouze dočasné. Chrysler má v úmyslu postavit v Severní Americe (nejspíš opět v Mexiku) ještě jednu továrnu, kam by se poté s největší pravděpodobností výroba Fiatu 500 vrátila, to se ale nejspíš nebude týkat příští generace cinquecenta, ale až jeho nástupce.

Michal Fokt
Diskuze (22)
Avatar - KubikCv
12. 2. 2013 19:36
Re: Maluch se vrací
Lidi ne...ale Maluch se třásl jako ratlík >:D
Avatar - KubikCv
12. 2. 2013 19:32
Re: Za chvil prijde Baryk
Orion Delissa je z Polska...Bohemia tyčinky z Maďar....ale hlavně že poláci dělají šunt >:D
12. 2. 2013 19:23
Maluch se vrací
Maluch se vrací! Lidi, třeste se :-)
Avatar - dal
12. 2. 2013 16:58
Re: Za chvil prijde Baryk
Kvalita potravin a Billa by jsem se docela bál napsat ať už se jedná o Polsko nebo jakýkoliv jiný stát. Potraviny v Polsku kvalitativně stejné s Německem nejsou a nebudou. Němci nepodnikají tak krátkozrace, chtějí fungovat na trhu dlouhodobě a proto tak nešidí a dbají na kvalitu. Německé firmy se nejvíce bojí špatné publicity což je Polským firmám ve většině případů šumafuk. Poláci jsou obchodníci srovnatelní s Vietnamci tzn. jdou do všeho co nese za jakoukoliv cenu a např. zdraví zákazníků je absolutně nezajímá.
12. 2. 2013 16:28
Re: Za chvil prijde Baryk
Asi nieco ine, Teraz mam na stole Twix (a dokonca sa to chystam zjest :-) ) a je to z Mars Polska spzo. EAN kod je 5 900...