Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 500: Atmosférický TwinAir a Cabrio by Gucci

David Bureš
Diskuze (0)
Atmosférický dvouválec a upravený model 500C od Gucciho, i to si Fiat připravil pro letošní IAA.

Dvouválcový motor TwinAir byl pro Fiat trefa do černého. Dvouválec letos získal ocenění Mezinárodní motor roku 2011, navíc třetina dnes vyrobených Fiatů 500 disponuje právě touto jednotkou. Přišel tak čas na jeho další rozšíření, přeplňovaný dvouválec doplní slabší, atmosférický.

Fiat 500 je zatím nabízen s dvouválcem 0,9 TwinAir Turbo o objemu 875 cm3 a výkonu 63 kW, nově se však v nabídce objeví atmosférická verze s 48 kW.

Obě varianty budou k dispozici v nové generaci Fiatu Panda, jejíž premiéra se odehraje rovněž ve Frankfurtu. Motor 0,9 Multiair s 63 kW rovněž rozšíří nabídku Fiatu Punto a Alfy Romeo MiTo.

Další výkonové varianty dvouválcového TwinAiru turínská automobilka předjímala už při jeho loňském představení. Vedle již prodávaného 0,9 TwinAir Turbo o výkonu 63 kW a nyní představované atmosférické verze s 48 kW se chystá také nejsilnější varianta se 78 kW a provedení spalující zemní plyn (CNG). Ta má dostat další dva vstřikovače v sacím potrubí pro nižší konzumaci plynu.

Fiat 500 s motorem TwinAir Turbo o výkonu 63 kW a maximálním točivém momentu 145 Nm zrychlí z 0-100 km/h za 11 s a jede až rychlostí 173 km/h.

Ze srovnání s agregátem 1,4 16v (74 kW) vychází dvouválec jako srovnatelně výkonný, avšak o třetinu úspornější. Pokud dvouválcový motor spolupracuje s manuální převodovkou, je jeho spotřeba paliva v kombinovaném cyklu 4,1 l/100 km. Ve spojení s robotizovanou sekvenční převodovkou Dualogic spotřeba klesne na hodnotu 4,0 l/100 km. Spotřebu paliva mimo jiné pomáhá snížit standardně dodávaný systém start-stop.

Gucci zapracoval i na kabrioletu

Stánek Fiatu na letošní IAA bude také místem premiéry kabrioletu 500C v edici Gucci. Tato módní varianta byla dosud k dispozici pouze pro 500 s pevnou střechou. Na úpravě vozu s designéry Centro Stile Fiat spolupracovala Frida Gianniniová, kreativní ředitelka společnosti Gucci.

Fiat 500C by Gucci bude nabízen ve dvou barevných provedeních, bílém s matně chromovanými prvky nebo leskle černém s chromovanými detaily. V obou případech bude plátěná střecha doplněna zeleno-červeno-zelený pásem, charakteristickým vzorem Gucci, který se u hatchbacku nachází na boku karoserie.

Retro kola jsou 16palcová, karoserii doplňují nápisy Gucci na zádi a na sloupcích bočních dveří.

Vnitřek vozu je vylepšen luxusními materiály, jako je satén a leštěné chromované doplňky. Opět zde nechybí zeleno-červeno-zelený pás, netradičně použit mimo jiné na bezpečnostních pásech. Sedadla z kůže Frau jsou dvoubarevná.

Vůz bude standardně vybaven automatickou klimatizací, sedmi airbagy, zadními parkovacími senzory a autorádiem s CD a MP3 přehrávačem s ovládáním na koženém volantu.

David Bureš
Diskuze (0)