Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Palio: Nová generace přijde za rok

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Světové auto od Fiatu se za rok dočká svého nástupce. Nový model přijde na trh na jaře 2012, zatím jen v Jižní Americe.

Původní Palio se vyrábí s několika modernizacemi již patnáct let a kombi Weekend nabízel svého času také český dovozce. Naši severní sousedé pro změnu důvěrně znají sedany Siena a Albea. Velmi populární jsou hatchbacky zejména v Latinské Americe. Největším trhem je Brazílie, kde soupeří s Volkswagenem Gol. Prodeje v poslední době poklesly a zákazníky mu krade také soupeř z vlastní stáje, nové Uno, přesto loni našlo majitele v zemi samby 137,5 tisíce aut.

Projekt 178, jehož výsledek vznikal během let kromě již jmenovaných zemí také v Jižní Africe, Indii, Číně, Turecku, Egyptě a v neposlední řadě v Argentině, se však chýlí ke konci. Vzhledem k dlouhému životu na něj má plné právo. Nové Palio se nijak nevymyká současnému designu Fiatů, nápadně připomíná faceliftované Punto Evo. Koncová světla v zadních sloupcích jsou již tradicí. Co konkrétního se objeví pod kapotou, to zatím bohužel nevíme.

Jisté je ale jedno: vyrábět se bude zprvu v argentinské Cordobě. Již na podzim loňského roku tamní pobočka Fiatu oznámila, že investice si vyžádají 205 milionů amerických dolarů (zhruba 3,6 miliardy korun). Současná denní kapacita je 450 jednotek, má se zvýšit na dvojnásobek a výhledově v příštích dvou letech dokonce na 1200 kusů. Nové Palio bude druhým modelem vedle sedanu Siena, který nejspíš úplně neskončí. Kromě toho bude Cordoba dodávat i nadále komponenty brazilskému Betimu.

Druhá generace Palia bude mít 40 procent součástek vyrobených vlastními silami v Argentině, jejich podíl by se ovšem měl rychle zvýšit na polovinu. Většina vozů (až 85 %) půjde na export, nejen do Brazílie, ale i do Chile, Uruguaye a Venezuely.

Ještě letos by měla celková produkce argentinského Fiatu vzrůst na 110-120 tisíc aut, zatímco v roce 2010 bylo postaveno 94 tisíc a předloni dokonce jen 79 tisíc kusů.

Ve fotogalerii jsou snímky aktuálního modelu.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)