Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Panda Aria: ekologický koncept s přeplňovaným dvouválcem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Fiat je dalším výrobcem, který nechce zůstat pozadu při vývoji ekologických automobilů a pro frankfurtský autosalon si připravil koncept pojmenovaný Aria, který vychází z modelu Panda a pod kapotou má uložen přeplňovaný dvouválec.

K pohonu konceptu Panda Aria má sloužit přeplňovaný dvouválec o objemu 0,9 litru schopný spalovat benzín, ale také směs metanu (70 %) a vodíku (30 %). Nový motor má poskytovat při spalování benzínu výkon až 77 kW (105 k). Při nastavení motoru na výkon 60 kW (80 k) se mají emise CO2 pohybovat na hodnotě 69 g/km. Pro zvýšení úspory paliva je Panda Aria vybavena systémem Stop&Start, který může ušetřit až deset procent paliva.

Fiat Panda Aria je vybavena systémem, který sleduje styl jízdy řidiče, vyhodnocuje jej a může řidiči poradit jak jezdit více ekologicky a úsporně. V interiéru vozu jsou požity recyklované materiály, u některých komponentů byla snížena hmotnost a k úspoře paliva přispívají také pneumatiky Pirelli s nízkým valivým odporem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
4. 9. 2007 22:25
Re: Uz sa tesim na reci typu co skoda a nova gen HTP
pokial viem BMW u svojich biturbo motorov udava to ze jedno taha hned odspodu a druhe sa pripaja neskor...To druhe je bezne u vsetkych aut s turbom. to prve len v biturbo(zatial...).
Ja som myslel zatah v nizkych otackach.
4. 9. 2007 21:10
Re: Uz sa tesim na reci typu co skoda a nova gen HTP
Nie. Ale mne osobne je jedno kolko ma auto valcov. Ide mi aj o spotrebu. A na ceskych forach sa casto stretavam s hroznym nazorom na HTP...
4. 9. 2007 20:56
Uz sa tesim na reci typu co skoda a nova gen HTP
Ze by New HTP malo len 1 valec, dve turba aby to tahalo pekne odspodu? Bude sa tro volat BTHTP. Na vyber budu dve verzie, pri kupe si bude mozne priplatit za valec naviac(pre sportovo zameranejsich vodicov). A spotreba???
Avatar - sargis
4. 9. 2007 19:13
tak skoro?
Preplnovany dvojvalec, ktory si najde cestu aj do F500 sa ocakaval na zaciatok roka 2009. Som prekvapeny, ze Fiat ho dokazal priniest uz teraz. Je to inak hanba pre Ford, ktory ma reci o preplnovanom trojvalci(?) pomaly od roku 2003.