Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Panda Cross pojede Dakar 2007

Ondřej Láník
Diskuze (32)
Italský Fiat se odvážně pouští do ostrého testu Pandy.

Italský Fiat se odvážně pouští do ostrého testu Pandy. Na začátku ledna 2007 se spolu s karavanou mnohem větších a výkonnějších speciálů vydá z Portugalska přes Španělsko, Maroko, Mauretánii a Mali do Senegalu dvojice minivozů. Dvě Pandy Cross čeká celkem 8696 km, z toho je 5100 km rychlostních zkoušek.

Za volantem prvního vozu bude Miki Biasion, spolujezdce mu bude dělat Tiziano Siviero. Druhý vůz bude obsazen posádkou Fiatu.

Panda Cross bude startovat v kategorii T2, která je nejblíže produkčním automobilům. Pohon bude obstarávat maličký čtyřválec 1,3 JTD Multijet se zvýšeným výkonem 77 kW při 4500 ot./min a točivým momentem 166 Nm při 2500 ot./min. Pohon všech kol je řešen mezinápravovou viskózní spojkou a uzávěrkou zadního diferenciálu. Proti sériové verzi se Panda liší mj. nastavitelnými tlumiči na přední i zadní nápravě, ve výbavě jsou nádrže na vodu, pomůcky pro vyprošťování vozu z písku, tři náhradní kola a další praktické věci, které se můžou na dlouhé cestě hodit.

Fiat vypraví také jedno doprovodné Sedici a tři kamiony Iveco s náhradními díly a servisním zázemím.

Testy Pand s pohonem všech kol najdete v magazínu:

TEST: Fiat Panda 4x4 - SUV za hubičku

TEST: Fiat Panda Cross - Malý šplhoun

Ondřej Láník
Diskuze (32)
30. 11. 2006 17:54
Re: Jen jim dej...
Taky jsem na ty jeho řeči chtěl zareagovat, ale napsal si to dobře :yes: .
Avatar - Dinar
30. 11. 2006 11:05
Re: fiat
Souhlas :-) :yes: I kdyby nedojela, je to konečně od Fiatu podařený marketingový tah.
Avatar - Dinar
30. 11. 2006 11:02
Re: Jen jim dej...
Nemel nesmysly, viz. Dakar 2005 a Touareg. "Dvojice jezdců Giniel de Villiers a Tina Thörner se v sobotu zapsala do historie a stala se první posádkou vůbec, které se na proslulé Rally Dakar podařilo získat druhé místo s vozem poháněným dieselovým motorem. Po patnácti dnech vyčerpávajících rychlostních zkoušek a více než 9 000 kilometrech si de Villiers se svým vozem Race Touareg 2 v barvách Castrolu dojel pro solidní druhé místo, pouhých 17 minut za vítězným Mitsubishi Francouze Luca Alphanda."
29. 11. 2006 21:14
BRAVO PANDA
Pěkné auto, co se nemusí stydět za přezdívku - skautík. jistě, u Fiatu prostě tuhle mutaci vzali vážně a Panda jede na všech čtyřech. Asi se najde jen málo těch, co si Pandu budou kupovat pro pohon 4x4, leč... v tomhle Fiat ukazuje, že to myslí vážně... a tak je to správné. Ten Dakar... to je sice velmi odvážné téma, ne tedy, že bych se domníval, že Panda nepřejede jednu dunu, mám ovšem obavu, aby zvládla všech nutných deset tísíc... ale držme ji palce, je to sympatický počin. P.S. A... neříkej mi bejby ;-) :yes:
29. 11. 2006 18:00
Re: Panda goo
:yes: