Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat Panda s polskými cestovateli se vrátil z Afriky

Dariusz Szynder
Diskuze (0)
Včera se na hlavním náměstí v polském Krakově konalo slavnostní uvítání Jolanty Czupik a Dominika Stokłosy, kteří Fiatem Panda objeli Afriku.

Před nedávnem jsme vás informovali o Jolantě Czupik a Dominiku Stokłosovi, kteří se Fiatem Panda vydali na dlouhou pouť po Africe. Včera se na hlavním náměstí v polském Krakově konalo slavnostní uvítání obou cestovatelů, kteří se po pětiměsíční anabázi vrátili do rodného Polska. Na krakovském náměstí je uvítaly zástupy lidí a sponzoři.

Czupiková a Stokłosa vyrazili na historicky první expedici napříč africkým kontinentem v osobním voze již 18. ledna z Krakova. Za pět měsíců projeli 28 států Evropy, Afriky a Asie, a najeli více než 70 000 km. Během cesty zažili mnoho kritických okamžiků. Pro auto byly nejhorší průjezdy Angolou a Keňou. V Keně museli dokonce ke hranicím s Etiopii dorazit naloženi na nákladním autě, protože jejich Fiat Panda byl tak utýraný, že hrozilo jeho totální zničení. Czupiková a Stokłosa si svou fyzickou krizi prožili v Etiopii a zvláště v Súdánu, kde se pokoušeli projet Núbijskou poušť, avšak neprůchodný písčitý terén je od tohoto záměru odradil. Bohužel jejich auto uvízlo v bořivém písku, ze kterého se snažili pod horkým africkým sluncem vyhrabat. Stokłosa na to doplatil dehydratací a úžehem. Czupiková se proto poprvé během celé expedice musela chopit volantu, odvézt svého partnera do nemocnice a najít alternativní cestu přes poušť.

Výprava napříč Afrikou nebyla prvním dobrodružstvím Jolanty Czupik a Dominika Stokłosy. Společně cestují již od roku 2003, a během uplynulých let navštívili Krym, Kazachstán, Irán, Pákistán a Kašmír. V minulém roce dorazili do mekky všech milovníků pouštních maratónů – Dakaru. Všechny dřívější expedice absolvovali v malém Fiatu Cinquecento 900.

Dariusz Szynder
Diskuze (0)