Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat pokračuje ve spanilé jízdě (výsledky za 2. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (39)
Hospodářský rozkvět italské automobilky Fiat pod taktovkou Sergia Marchionneho pokračuje i nadále. Fiat za druhé čtvrtletí oznámil rekordní zisk ve výši 593 milionů eur.

Italská automobilka Fiat SpA, která je v tuto chvíli nejrychleji rostoucí evropskou automobilkou, dokázala ve druhém čtvrtletí tohoto roku více než zdvojnásobit svůj čistý zisk. Příčinou jsou neustále rostoucí prodeje vozů a klesající výrobní náklady. Čistý zisk automobilky dosáhl ve druhém čtvrtletí tohoto roku 593 milionů eur. Ve druhém čtvrtletí loňského roku to bylo 280 milionů eur. Tržby za druhé čtvrtletí dosáhly úrovně 15,2 miliardy eur, což znamená meziroční nárůst o 11,5 %. Provozní marže Fiatu se pak zvýšila na 6,2 % z loňských 4,8 %. Akcie automobilky po této zprávě oslabily o 3,9 %, neboť očekávání investorů byla ještě optimističtější.

Klíčová automobilová divize Fiatu vykázala ve druhém čtvrtletí tržby ve výši 6,8 miliard dolarů, což znamená meziroční nárůst o 12,1 %, a čistý zisk 264 milionů eur. Na zisku se z téměř 27 % podílela automobilka Ferrari. Automobilka Fiat na trh ve druhém čtvrtletí dodala 578 700 vozů, tedy o 12,2 % více než ve druhém čtvrtletí roku 2006. Na klíčový evropský trh automobilka dodala 360 600 vozů, tedy o 3,8 % více než ve stejném období loňského roku. Podíl Fiatu se na evropském trhu zvýšil ze 7,6 % na 8,2 % v letošním prvním pololetí.

Fiatu se daří snižovat výrobní náklady zejména tak, že různé modely sdílí klíčové komponenty. Díky tomu je pak výroba automobilů úspornější a také flexibilnější. Například model Bravo „zdědil“ 60 % komponent z modelu Stilo, čímž se navíc Fiatu podařilo snížit náklady na vývoj tohoto modelu.

Fiat očekává, že se hospodářské výsledky za celý letošní rok budou pohybovat v horním pásmu předpokládaných výsledků. Automobilka předpokládá, že dosáhne čistého zisku ve výši 1,8 miliard eur a provozního zisku ve výši 2,7 miliard eur. Šéf italské automobilky Sergio Marchionne však k tomu uvedl, že Fiat na konci třetího čtvrtletí zváží úpravu predikovaných hospodářských výsledků. Analytici očekávali zvýšení očekávaných hospodářských výsledků již nyní.

Dan Vořechovský
Diskuze (39)
25. 7. 2007 20:56
GTI
Uz jsem tady dlouho nebyl, protoze hodne pracuji. Musel jsem se ale zasmat. Strasne by mne zajimalo, jak omluvi ty 4 hvezdicky v crash testu. Normalne to neni tak spatne hodnoceni, ale vzhledem k cene slusne vybavy a kvalite motoru to bude asi dost tezke.
Avatar - skejpa
25. 7. 2007 19:52
Re: Re:GTI
ne, k tomu se on vyjadrovat nebude. ten ma prace dost u clanku s fabii :D
Avatar - skejpa
25. 7. 2007 19:52
Re: GTI
ne, k tomu se on vyjadrovat nebude. ten ma prace dost u clanku s fabii :D
Avatar - Righ
25. 7. 2007 16:24
Re: nepřekvapující
Nj, Foxe mam moznost si pravidelne prohlizet, protoze ho ma soused, a je to mirne receno bida. Kdyz uz jsme ale u koncernu, sluselo by se na druhou stranu zminit o chystanym Audi A1, ktery nevypada vubec spatne.
Avatar - Righ
25. 7. 2007 16:15
Re: nepřekvapující
Ano, je to suverenne nejvetsi divize, ale neni vetsinova, coz ostatne dokazuji i cisla v tehle zprave - trzby skupiny 15.2mld/trzby automobilky 6.8mld, zisk skupiny 593mil/zisk automobilky 264mil. V tomto kontextu mne prislo zavadejici, uvadet na prvnim miste skupinove vysledky. Vim, ze vzdycky se uvadeji vysledky cele firmy, lec auto.cz neni ekonomicky, ale automobilovy server. Nicmene pokud je to skutecne tak, ze jinde se automobilova divize od koncernu vubec neodlisuje, mate rozhodne +, protoze to lze ze pravy bez problemu vycist. :yes: