Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat bude s vládou pracovat na obnově domácího trhu aut

Vitek
Diskuze (1)
Italská automobilka Fiat bude spolupracovat s vládou na obnově tuzemského automobilového trhu, těžce zasaženého dlouhou ekonomickou recesí.

Sdělilo to italské ministerstvo průmyslu po setkání šéfa Fiatu Sergia Marchionneho s ministrem Flaviem Zanonatem. Šéf největšího zaměstnavatele v zemi také ministra ujistil, že Fiat nebude ani přes propad trhu rušit v Itálii pracovní místa.

Zanonato před nedávnem požádal Fiat, aby „zůstal v Itálii“ i poté, co se příští rok plně spojí s americkou automobilkou Chrysler. Italské odbory se bojí, že to může vést k přesunu ústředí Fiatu do Spojených států a poté k utlumování neefektivní výroby v Itálii.

Italský automobilový trh loni klesl o téměř 20 procent a je na nejnižší úrovni od sedmdesátých let. V letošním roce se čeká další pokles o pět procent na 1,3 milionu vozů. Italská vláda, která musí šetřit, má málo možností k tomu, aby automobilový trh významněji podpořila.

Fiat, jehož italské továrny vyrábějí hluboko pod úrovní kapacit, chce udržet zaměstnanost rozšířením produkce na export. V domácích závodech bude vyrábět vozy Jeep a nový model Alfa Romeo. Firma má v Evropě ztráty a zisky jí plynou z jejích luxusních značek Ferrari a Maserati, z prodeje v Brazílii a nyní i z prodeje vozů Chrysler na americkém trhu. „Schůzka zhodnotila situaci automobilového trhu a nabídla možnost udělat první krok k obnově italského trhu,“ uvedlo ministerstvo průmyslu po setkání.

Fiat vstoupil do Chrysleru v roce 2009, když se americká firma vymanila z dočasné bankrotové ochrany. Od té doby italská automobilka svůj podíl navyšovala až na současných 58,5 procenta. Marchionne odhadl, že s 50procentní pravděpodobností Fiat odkoupí zbytek akcií Chrysleru do června 2014. Obě firmy dohromady tvoří sedmého největšího výrobce automobilů na světě.

Vitek
Diskuze (1)
Avatar - Ja Prvni 123
10. 6. 2013 19:17
Verim v jejich zdravy rozum...
ze nebudou ozivovat prodej aut = resit co s produkci, kterou nikdo nepotrebuje... ale najdou cestu, jak se vyrovnat s novou situaci.
Vyrabet co nikdo nechce muze jen fau vé... ;-)