Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat zvažuje vznětovou V8, uspět však musí naftové Maserati Ghibli

David Bureš
Diskuze (81)
Kritici toho, že Maserati nabídne pro sedan Ghibli dieselový šestiválec, mají další důvod k nářkům. Automobilka by totiž mohla nabídnout i dieselový osmiválec.

Automobilky v posledních letech opouští větší motory, například Volvo do budoucna nabídne jen tříválce a čtyřválce. V Itálii ale půjdou opačným směrem, Fiat Group podle informací magazínu Car and Driver zvažuje výrobu vznětového vidlicového osmiválce.

Zahájení prodeje takového agregátu ale italský výrobce podmiňuje úspěchem vznětového Maserati Ghibli. Dieselová verze tohoto luxusního sedanu vyšší střední třídy dostane třílitrový vidlicový šestiválec o výkonu 202 kW (275 k) a točivém momentu 600 N.m.

Americký magazín naznačuje, že by čtyřlitrový vznětový osmiválec Fiatu mohl nabídnout výkon 268 kW a točivý moment 623 N.m. Hovořit o výkonových parametrech je zatím předčasné, je ale jisté, že motor bude silnější než vznětový šestiválec.

Vývoj motorů je v současnosti ovlivněn snahou o co nejnižší emise oxidu uhličitého a spotřebu paliva. Té se nevyhne ani této jednotce, cílem konstruktérů je údajně dosáhnutí kombinované spotřeby 7,84 litru paliva na 100 kilometrů.

V současnosti není jasné, jaké modely by zvažovaný dieselový osmiválec dostaly. Z vozů Maserati by se mohlo jednat o Ghibli, Quattroporte nebo chystané SUV Levante. Alfa Romeo by pak mohla agregát nabídnout pro plánovaný sedan na základech Ghibli.

Konkurence naznačuje, že o vznětové motory je i mezi luxusními automobily zájem, vždyť například majitelé osmiválcového Porsche Cayenne S Diesel na vůz čekají 11 měsíců. To je jedna z nejdelších čekacích lhůt na automobil z celého koncernu VW Group. BMW zase modely s třílitrovým vznětovým šestiválcem se třemi turbodmychadly pod kapotou nabízí s písmenem M v názvu.

David Bureš
Diskuze (81)
Avatar - Hammunasakra
30. 4. 2013 19:02
Re: Počet válců otázka:
:yes: :-)
Avatar - delphino
30. 4. 2013 10:27
Re: Počet válců otázka:
děkuju. selským rozumem doplním - vytvořit 2L 8 válec by bylo sice špicovní, ale je to mnohem dražší takže se to prostě nedělá.
Avatar - Barrichello
30. 4. 2013 09:07
Re: FIAT by měl zvážit
Jojo aby se pak lidi mohli po dálnici prohánět 80kou, neb víc auto odmítám jet (FORD TDCI - česrstvá zkušenost kolegyně), přemýšlet jak kuchat DPF (300C CRD, Mercedes Benz E, BMW a Audi známých) anebo měnit čerpadla a vstřiky a shánět jejich repas.

To bude zábavy >:D >:D >:D >:D

Nikoho kdo by tohle dělal u benzínu osobně neznám
Avatar - Barrichello
30. 4. 2013 09:04
Re: By mě zajímalo kde ho tak vezmou
12ti válec o objemu 33 litrů..... >:D
Avatar - del42sa
29. 4. 2013 23:19
Re: Fiat zvažuje ...
fiat by měl zvažovat jiné věci . [odkaz]