Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker přiveze do Paříže první tovární Karmu

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Firma Fisker to s malosériovou výrobou čtyřdveřového hybridního sportovního sedanu Karma myslí vážně.

Fisker Automotive založil Henrik Fisker spolu s Bernhardem Koehlerem v kalifornském Irvine v roce 2007. Původní koncept sportovně luxusního plug-in hybridu Karma se objevil v Detroitu 2008, předprodukční verze měla výstavní premiéru v Ženevě 2009 a letos se na stejném místě představila další evoluce s novým hliníkovým rámem. V Paříži uvidíme první továrně postavený exemplář.

Připomeňme, že Fisker Karma má v interiéru místa pro čtveřici cestujících. Zážehový přeplňovaný čtyřválec Ecotec objemu 2,0 l jej ve spolupráci s trakčním elektromotorem o výkonu 300 kW (408 k) rozjede až na 200 km/h. Na poloviční rychlost vystřelí automobil za 5,9 s. Přitom spotřeba by měla klesnout až k hodnotě 2,4 l/100 km.

Jeden ze dvou zakladatelů a zároveň výkonný ředitel šéf firmy, dánský designér Henrik Fisker, v Paříži rovněž oznámí podrobnosti o rozšiřování globální dealerské sítě svých vozů. Spojil své síly se zatím nejmenovanými evropskými a asijskými skupinami, které by mu měly zajistit prodej na obou kontinentech. V budoucnu by chtěl vyrábět více než 100 tisíc automobilů ročně. V souvislosti s tím bude spuštěna reklamní kampaň Pure Driving Passion, na které spolupracovali fotograf Miles Aldridge a kameraman Wally Pfister.

Mimochodem, předtím než si Fisker založil vlastní společnost, vzešly z jeho pera skvosty typu Astonů V8 Vantage a DB9, nebo retro roadsteru BMW Z8.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
17. 9. 2010 19:56
News
A Lamborghini předvede tovární Bojler. >:-[] Co dodat no. Fisker zklamal, po čase mi auto přijde dost kýčovité, exhaltované. Skoro mě mrzí, že letos ho Matchbox bude dělat jako angličák. Nové XJ by mě potěšilo do vitrínky mnohem víc.
Avatar - Sonny Crockett
17. 9. 2010 10:01
Maska
Jako celek to vypadá hodně zajímavě, ale na ten Fiskerskej předek ala vysmátej sumec si prostě nemůžu zvyknout 8-s