Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker v Paříži

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Americká automobilka Fisker Automobive se stále ještě připravuje na start sériové výroby sedanu Karma.

Fisker Automotive založil Henrik Fisker spolu s Bernhardem Koehlerem v kalifornském Irvine v roce 2007. Původní koncept sportovně luxusního plug-in hybridu Karma se objevil v Detroitu 2008, předprodukční verze měla výstavní premiéru v Ženevě 2009 a letos se na stejném místě představila další evoluce s novým hliníkovým rámem.

V Paříži byl k vidění první továrně postavený exemplář. Skutečná výroba by měla začít někdy během roku 2011. Již nyní má firma připravenou reklamní kampaň Pure Driving Passion, na které spolupracovali fotograf Miles Aldridge a kameraman Wally Pfister.

Připomeňme, že Fisker Karma má v interiéru místa pro čtveřici cestujících. Zážehový přeplňovaný čtyřválec Ecotec objemu 2,0 l jej ve spolupráci s trakčním elektromotorem o výkonu 300 kW (408 k) rozjede až na 200 km/h. Na poloviční rychlost vystřelí automobil za 5,9 s. Přitom spotřeba by měla klesnout až k hodnotě 2,4 l/100 km.

Letos v létě společnost Fisker Automotive oznámila, že odkoupila továrnu patřící dříve do koncernu GM. Hodlá zde vyrábět své plug-in hybridy, konkrétně novou, v pořadí druhou modelovou řadu, která vznikne z projektu NINA.

Bývalý závod GM, který Fisker koupil za 20 milionů dolarů, se nachází v americkém městě Wilmington ve státě Delaware. Nákup je podpořen půjčkou ve výši necelých 530 milionů dolarů, kterou Fisker získal od amerického ministerstva energetiky na vývoj dvou modelových řad plug-in hybridů.

Ondřej Láník
Diskuze (0)