Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a americká policie: Připomeňte si průřez téměř sedmdesátiletou historií partnerství

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Od 67 let starého Fordu Mainline po hybridní Fusion pro příští rok. Tak široký je průřez historií vozů Ford v řadách zámořské policie.

Video se připravuje ...

Americká automobilka Ford před časem připravila unikátní video, ve kterém vyzdvihuje významné modely policejních oddělení v USA. Není divu, že seznam těchto aut je košatý, vždyť partnerství Modrého oválu se strážci zákona odstartovalo před dlouhými desítkami let.

Začínáme v roce 1950 modelem Ford Mainline. Tehdy byl nabízen v několika karosářských variantách a s různými konfiguracemi, avšak pro policejní úkony se jako nejlepší jevil čtyřdveřový sedan. O dva roky později byl ikonou Interceptor s osmiválcem o výkonu 125 koní, další čtyři léta pak trval upgrade na 215koňový agregát.

Skokem se dostáváme do roku 1971 k modelu 429 CI V8 Galaxie. Měl 400 koní a vyznačoval se dvojitými koncovkami výfuku. Jde o auto, které se stalo ikonickou součástí mnoha a mnoha dobových filmů.

Od roku 1982 sloužil policejním hlídkám dvoudveřový Ford Mustang SSP a ve službě setrval dlouhých 11 let. Pětilitrový osmiválec v útrobách dával tehdy strážníkům značnou rychlostní výhodu při honičkách s bandity. O pár měsíců později přijíždí na scénu Crown Vic, pravděpodobně nejpopulárnější policejní automobil všech dob. Prošel několika generačními obměnami a dodnes byste jej v garážích zámořských stanic našli.

Za zmínku však stojí i kousky z dob nedávno minulých. Tak třeba sedan Taurus z roku 2013 disponuje dvojitě přeplňovaným EcoBoostem V6, elektronickou stabilizací, pohonem všech kol, hlídáním mrtvého úhlu či zadní parkovací kamerou.

A konečně vidíme hybridní Fusion pro příští rok, jeden ze třinácti elektrifikovaných modelů, které Ford v příštích pěti letech představí. Automobilka věří, že provoz hybridních policejních aut ušetří jednotlivým služebnám tisíce dolarů ročně. Policejní speciál se od sériového auta odlišuje tím, že jej jediným krokem přepnete z jízdy na baterky do „stíhacího módu“.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Avatar - Barrichello
22. 9. 2017 11:51
Re: Tak chudáci
maj i speciální interceptory a myslím že jde furt objednat i Taurus
Avatar - Uživatel_5340709
22. 9. 2017 09:08
Tak chudáci
po těch 70ti letech skončili u "obyčejného" Mondea. :-)
Avatar - Brumbal
21. 9. 2017 16:50
Nefunguje video
Tohle video a mnoho dalsich nejdou spustit pres vasi aplikaci auto.cz. Nebylo by jednodusi davat videa rovnou s youtube? Kdyz jsou puvodne i na youtube?