Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Toyota plánují spolupráci

Michal Fokt
Diskuze (0)
Dva světoví automobiloví giganti uvažují o spolupráci na poli výroby a vývoje hybridního pohonu.

Dva světoví automobiloví giganti uvažují o spolupráci na poli výroby a vývoje hybridního pohonu.

Pokud budou jednání úspěšná, vznikne v zatím blíže neurčené době v Severní Americe společná továrna na výrobu hybridního ústrojí, složeného z benzinového motoru a elektromotoru. Ford by tak chtěl využít zkušeností Toyoty z oblasti vývoje a výroby tohoto alternativního pohonu, které japonská automobilka získala díky probíhající produkci automobilu Prius. Výroba dotyčného ústrojí pro obě velké automobilky by navíc výrazně zlevnila tuto sice ekologickou, ale příliš drahou technologii.

Impuls k jednáním byl dán minulý rok, kdy Ford oznámil, že do roku 2005 sníží spotřebu svých automobilů SUV o nezanedbatelných 25 %, k čemuž by mu mohla výrazně dopomoci právě spolupráce s Toyotou. Proto se nedlouho poté setkali lídři obou firem, Jacques Nasser a Hiroshi Okuda.

Ani Toyota by však ze spolupráce nevyšla naprázdno. Zvýšení výroby těchto ústrojí by jí pomohlo odpovědět na krok největšího konkurenta na tomto poli, Hondy. Oba výrobci zpočátku nabízeli jediný model s tímto pohonem – Toyota praktický, ale nepříliš pohledný sedan Prius, Honda pak „imidžové“ kupé Insight. Ta však na tokijském autosalonu představila toto ústrojí ve zcela obyčejném, řadovém automobilu Civic 4D, který nedává tuto technologii na odiv nekonvenčním designem, a může tak přilákat řadu zákazníků, které dosud tvarová výlučnost hybridních vozidel odrazovala. Navíc montáž hybridu do dvou modelových řad jeho výrobu zlevní, takže by mohl být lacinější i celý automobil, nebo by přinejmenším mohla skončit ztrátovost tohoto projektu. Říká se totiž, že Toyota i Honda v současnosti výrobu hybridních automobilů dotují.

Michal Fokt
Diskuze (0)