Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford chce pokořit rychlostní rekord s vodíkovým autem

Michal Otruba
Diskuze (4)
Ford hodlá zhodnotit 10 let svého výzkumu v oblasti vodíkových palivových článků a vytvořit rychlostní rekord právě s vozem poháněným vodíkem.

Ford Fusion Hydrogen 999 – tak se jmenuje automobil, se kterým chce automobilka Ford ustanovit v srpnu na solném jezeru v Bonneville rychlostní rekord vyvinutý vozem o jehož pohon se starají vodíkové palivové články. U vývoje tohoto vozidla byly firmy Ballard (vodíková technologie), Roush (stavba) a státní univerzita v Ohiu. Pod kapotou se schovává soustrojí dávající výkon 522 kW (700 koní) a při pokusu o rekord bude za volantem sedět závodní matador Rick Byrnes.

O světový rekord se automobilka Ford pokusí také s vozem Buckeye Bullet 2, ten ovšem bude závodit v kategorii upravených speciálů. Jeho předchůdce Buckeye Bullet vyvinul v roce 2004 rychlost 506,9 km/hod.

Michal Otruba
Diskuze (4)
Avatar - Pekelná Micinka
13. 7. 2007 10:45
Hydrogen
Stačí dát pod auto pár lahví s vodíkem a trochu primacordu a překonám ho taky. Nejlepší je, že "u vývoje byly firmy Ballard (vodíková technologie), Roush (stavba) a státní univerzita v Ohiu." Takže Ford si ani neškrt, za chvíli bude muset Ford prodat sám sebe. >:-[]