Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford chce s FlexiFuel na další evropské trhy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na konci května se v Kongresovém centru v Praze uskutečnila konference zabývající se používáním alternativních paliv pro pohon osobních vozů. Jaký je současný stav?

O technologii FlexiFuel a jejím rozšiřování si můžete víc přečíst v článku Ford FlexiFuel: odpověď na výzvy Evropské komise?.

Na evropském trhu patří Ford k průkopníkům v zavádění automobilů FlexiFuel, spalujících bioetanol. Tyto vozy patří do skupiny ekologicky šetrných automobilů, které se Ford snaží zákazníkům nabízet za výhodných podmínek.

V současnosti má Ford ve své nabídce modely Focus a C-MAX s technologií FlexiFuel a v roce 2008 ji rozšíří nové Mondeo, Galaxy a S-MAX. Na našem trhu je k dispozici Focus FlexiFuel. Tyto automobily spalují E85, což je 85 % bioetanolu a 15 % benzínu, mohou spalovat i samotný benzín nebo jakoukoli směs těchto látek.

Vedle vývoje vlastních automobilů se Ford podílí také na dvojici projektů, zkoumajících možnosti nasazení E85 v masovém měřítku. Prvním z projektů je BEST (BioEthanol for Sustainable Transport neboli bioetanol pro udržitelnou dopravu), probíhající ve Velké Británii, Španělsku, Itálii a Nizozemsku. Druhým je projekt PROCURA, který se kromě bioetanolu zaměřuje také na biodiesel a zemní plyn. Testovací programy se připravují v Itálii, Portugalsku, Polsku, Španělsku a Nizozemsku.

Společnost Ford je odhodlána celosvětově podporovat technologii FlexiFuel. V roce 2006 uvedla na severoamerické trhy čtyři nové modely FlexiFuel. V Thajsku Ford prodává Focus přizpůsobený k provozu na specifickou směs bioetanolu a benzínu, která je k dostání v tamní síti čerpacích stanic.

Naše zkušenosti s E85 najdete v článku Test Ford Focus FlexiFuel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)