Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford školí mladé řidiče po celém světě. Letos si krizovky za volantem poprvé vyzkoušeli i u nás

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Ford Driving Skills for Life je program vyšší řidičské školy pro mladé, kterou modrý ovál poprvé přivezl i k nám. Na letišti v Brně proškolil 350 mladých řidičů.

Program Ford Driving Skills for Life existuje ve světě už patnáct let, k nám se ale v letošním roce podíval vůbec poprvé. O minulém víkendu zamířilo na letiště v Brně-Tuřanech 350 mladých řidiček a řidičů, kteří se pod taktovkou odborných instruktorů pustili do školení. Projekt vzniká pod hlavičkou nadace Ford Fund, automobilky Ford, BESIPu a rozhlasovým bezpečnostním projektem Dopravní 1. Za patnáct let existence už modrý ovál navštívil čtyřicet různých zemí.

Co vlastně k založení takového projektu Ford vedlo? „Statistiky říkají, že právě úrazy z dopravních nehod jsou v Evropě nejčastější příčinou úmrtí mladých do 24 let. Právě proto jsme přišli s naším projektem, v němž se z mladých řidičů snažíme udělat bezpečnější a ohleduplnější účastníky silničního provozu,“ vysvětluje Debborah Channels, projektová manažerka nadace Ford Fund zodpovídající za školu.

Mladí řidiči si na letišti mohli vyzkoušet třeba rychlý úhybný manévr, nouzové brzdění nebo ovládání auta ve smyku. Cvičně si také zkusili, jak se schopnost ovládat vůz mění s chytrým telefonem v ruce. Výuka probíhala s vozy Ford Ka+, Fiesta a Focus. Hvězdou instruktorského týmu složeného z žen i mužů byl někdejší závodník Martin Semerád.

„Spousta z nás stále prochází různými zdokonalovacími kurzy v mnoha oborech, ale ne v řízení auta. Přitom je to jedna z nejnebezpečnějších věcí, kterou každý den děláme. Je vynikající, že Ford přišel s takovouto myšlenkou,“ pochvaloval si český jezdec.

O jízdy byl velký zájem, Ford naplnil kapacity jen pár dní po otevření webové stránky, na které se potenciální účastníci mohli registrovat. Nakonec na plochu letiště dorazilo 350 začínajících řidičů, přičemž z více než tří čtvrtin šlo o chlapce. Nejvzdálenější zájemce přijel do Brna až z Liberce a někteří si přivezli i rodinné příslušníky. Akce probíhala zcela zdarma, podmínkou byl jen řidičský průkaz skupiny B a věk mezi 18 a 24 roky.

A úvodní vlaštovka sympatického programu Fordu na území České republiky prý nebyla poslední. Na Ford Driving Skills for Life se prý můžeme těšit i v roce příštím!

Stanislav Kolman
Diskuze (0)