Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Edge HySeries Drive: hybrid na druhou

Michal Otruba
Diskuze (28)
Ford představil na autosalonu ve Washingtonu hybridní automobil Ford Edge. Na tom přece není nic zvláštního, říkáte si, hybridní vůz má dnes už každá pořádná automobilka. Ale Ford Edge zvláštní je. K jeho pohonu totiž slouží 2 hybridní technologie.

Podobně jako v konceptu Airstream, který měli možnost vidět návštěvníci autosalonu v Detroitu, i zde se o pohon stará technologie nazvaná HySeries Drive. Rozdíl proti konceptu Airstream je v tom, že nyní je hybridní technologie zabudovaná v reálném automobilu Ford Edge, jehož benzínové bratříčky lze běžně potkávat na ulici.

A co se skrývá za názvem HySeries Drive? Jsou to dvě hybridní technologie – elektrická a vodíková, které slouží k pohonu vozu. Elektrickou část tvoří Li-Ion baterie o napětí 336 Voltů, na které může jet Edge vždy. Po úplném nabití lze jen na ně ujet 40 kilometrů, po ujetí této vzdálenosti nebo když jejich stupeň nabití poklesne pod 40 %, se začnou baterie nabíjet z druhé strany – pomocí vodíkových palivových článků. Vodík pro pohon je skladován ve speciální nádrži pod tlakem 350 barů, natankovat lze až 4,5 kg. A když je vůz plně natankován vodíkem a baterie jsou nabity, tak vás Ford Edge odveze rychlostí až 135 km/ho do 640 km vzdáleného města. To už je slušný dojezd i u některých „klasických“ automobilů. Za celou trasu jsou emise výfukových plynů v samotném autě samozřejmě nulové.

Baterie lze díky upravené nabíječce nabíjet také doma. A jak? Jednoduše zasunete kabel z auta do zásuvky. Ford také slibuje více než dvakrát větší životnost palivového článku v porovnání s předchozí generací a bez potřeby speciálních úprav možnost umístění technologie do jiného vozu. A co tomu tedy brání? Největší překážkou rozšíření této ekologické technologie je zatím cena, která se u palivových vodíkových článků pohybuje v milionech dolarů. Také Li-Ion baterie nejsou z nejlevnějších.

Michal Otruba
Diskuze (28)
26. 1. 2007 19:40
pojmy a dojmy
Čo to je "hybridní technologie"? Hybrid znamená predsa viacero druhov pohonu. Čo to je "elektrická hybridní technologie"? Elektromotor? A vodíková? Nuž potom má Š120L 1 (slovom jednu) hybridnú technológiu - benzínovú! Tento Ford je hybrid, akurát nie elektro/benzín ale elektro/vodík, furt je to ale jedna "hybridná technológia" kombinujúca pohon vodíkom a akumulátormi. A od formy k obsahu: v článku nie je spomínaná rekuperácia energie. Ak ju tento Ford nemá, tak to nie je až taká sláva.
26. 1. 2007 11:18
Re: do prodeje
jj to si myslím že taky s tím pr, ale holt někde je třeba začít ...
Avatar - freeman
26. 1. 2007 11:10
Re: Škoda
Naražal som na tvar SUV a nie pohonný systém.
26. 1. 2007 10:29
Re: do prodeje
koukni na bmw které uvedlo sedmu pro pár lidí a je o ní velekj zájem .... proč by to nešlo u tohohle
26. 1. 2007 09:54
do prodeje
doufám že se ford rozhoupe a pošle to do prodeje, ať začne pomalu dohánět ostatní automobilky které nabízejí už hafo hybridů ... a i obyč edge by se mi v evropě líbil :-)