Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus C-MAX proti alergiím

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Uznávaná kontrolní a certifikační organizace TÜV Rheinland Group v Kolíně nad Rýnem potvrdila, že Ford Focus C-Max je prvním automobilem světové produkce, který byl testován na přítomnost materiálů vzbuzujících alergie–a to s negativním výsledkem.

Uznávaná kontrolní a certifikační organizace TÜV Rheinland Group v Kolíně nad Rýnem potvrdila, že Ford Focus C-Max je prvním automobilem světové produkce, který byl testován na přítomnost materiálů vzbuzujících alergie–a to s negativním výsledkem.

Poprvé v historii světového automobilismu, otestovala nezávislá organizace interiér vozu a zveřejnila certifikát, v němž je uvedeno, že všechny použité materiály potlačují riziko vzniku alergických reakcí na nejnižší možnou míru.

Vydání oficiálního certifikátu TÜV ovšem předcházela celá řada náročných testů, prováděných přesně podle standardů TÜV. Jejich součástí bylo například zkoumání každého jednotlivého materiálu použitého v interiéru Focusu C-Max, zda neobsahuje látky či částice, které by mohly vyvolat alergickou reakci. Kromě toho všechny materiály, které přicházejí do styku s lidskou pokožkou – jako například potahy sedadel, koberečky, bezpečnostní pásy, ovladače atd. – musely projít také dermatologickými testy.

„Alergie se stále podceňují, i když ovlivňují život velkého množství lidí – a to bez ohledu na věk nebo pohlaví,“ říká Derrick Kuzak, viceprezident pro vývoj, Ford of Europe. „Proto také Ford ve svých „protialergických“ aktivitách bude pokračovat i nadále – a zákazníka to nebude stát ani korunu. Všechny budoucí modely Fordu v Evropě už budou certifikovány podle nejpřísnějších kriterií TÜV. Stranou nezůstanou ani již prodávané vozy naší značky. Také jejich interiéry budou – pokud jde o použité materiály – postupně upraveny tak, aby získaly příslušný certifikát TÜV jako „antialergické.“ To se nestane přes noc, ale za nějaký čas bude Ford v Evropě prodávat jen vozy, které zmíněný certifikát budou mít.“

To ovšem neznamená, že by vozy Ford, které zkoumáním TÜV ještě neprošly, nebyly vhodné pro lidi se sklony k alergiím. Ford už od roku 1984 vybírá pro použití ve svých výrobcích jen takové materiály, které nemohou být škodlivé pro řidiče ani spolujezdce. Totéž přitom Ford žádá od všech svých dodavatelů.

Během vývoje a výběru materiálů pro interiér nového Focusu C-Max se Ford zásadně vyhýbal materiálům jako třeba latex nebo nikl, které u citlivých osob mohou vyvolat alergickou reakci. C-Max je navíc vybaven vysoce účinným pracovým filtrem, který byl rovněž testován TÜV. Tento filtr nedovolí zejména pylovým částečkám – obávaným mezi astmatiky – vstup do interiéru vozu.

Protialergické kvality Fordu Focus C-MAX byly také oceněny certifikátem od britské specializované organizace – British Allergy Foundation.

Ondřej Láník
Diskuze (7)