Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus Concept: Druhá generace hledí na Východ

Ladislav Čermák
Diskuze (40)
Oficiální premiéra koncepční studie, na 99% tvarově shodné s příštím Focusem sedanem, se odehrála na pekinském autosalonu v Číně.

Ford přikládá expandujícímu nenasycenému čínskému trhu nejvyšší důležitost, i proto zvolil na první pohled nezvyklé místo pro předpremiéru své letošní nejdůležitější novinky. Protože tak většina konkurentů letos zatím ještě neučiní, září globální premiéra mezi exempláři spíše lokálního významu o to výrazněji.

O významu, který přikládá dominantní nadnárodní výrobce svému nejúspěšnějšímu modelu v historii (ve všech parametrech, kromě celkového počtu prodaných aut za celou dobu výroby - tam dosud neohrozitelně kraluje Tin Lizzy), svědčí i to, že šel cestou nulového rizika ztráty přízně zákazníků a tak lze designové změny víc než kdy jindy připodobnit mnohem spíše faceliftu, než generační obměně. Došlo jen k málo významnému zaoblení "nových hran" a ke zjemnění designu ve stylu minivanu C-max. Jedinou výraznější změnou je tak protažení linie střechy směrem vzad.

Nezbytný lesk konceptu dodávají přední i zadní světlomety, experimentující s LED technologií a demonstrující s pomocí odvážně tvarovaných světlovodů možnosti tohoto fenoménu nového tisíciletí. Zejména zadní lampy lze považovat za mistrovskou designérskou hrátku s prostorem a lze jen litovat, že na produkční verzi velmi pravděpodobně nic takového nenajdeme.

Neméně zajímavá jsou vysoce leštěná 19" sedmipaprsková kola, podtrhující potenciál vozu a inovativní bílá Sapphire Ice, alternující klasické stříbrné metalíze, k níž přidává vysoce elegantní hluboký modravý lesk.

Ladislav Čermák
Diskuze (40)