Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus ST uspěl u zákazníků i na Nürburgringu

Ondřej Láník
Diskuze (131)
Ford Focus ST podpořil svoje výtečné prodejní výsledky zajetím traťového rekordu na nejslavnějším závodním okruhu v Německu.

Focus ST, vyvinutý oddělením Ford TeamRS, uzavřel loňský rok s 15.500 prodanými kusy. Tím vysoko překonal očekávání Fordu. Sportovní vůz s přeplňovaným motorem o výkonu 165 kW si získal oblibu zákazníků zejména na klíčových evropských trzích. Ve Velké Británii Ford prodal 6.800 kusů a v Německu 2.500. Ve Švýcarsku si Focus ST koupilo 1.100 zákazníků, což představuje téměř třetinu (29,3 %) všech Focusů prodaných na tamním trhu!

„Focus ST vyvinuli nadšenci pro nadšence,“ říká ředitel oddělení Ford TeamRS Jost Capito. „Jeho popularita vysoko překročila naše odhady – což dokazuje, jak moc si příznivci sportovních vozů cení kombinace silného motoru a výjimečné ovladatelnosti s vhodností pro každodenní provoz.“

Rekord na Nürburgringu

V návaznosti na vynikající prodeje a zisk poháru konstruktérů v rallyovém mistrovství světa zavítal Focus ST v prosinci 2006 na Severní smyčku Nürburgringu. Ford TeamRS byl přesvědčen, že Focus ST dokáže stanovit nový traťový rekord pro svůj tržní segment.

Zkušený německý závodník Patrick Berhnard se pokusil o rekord se zcela sériovým Focusem ST, jaký je k dostání u každého dealera Ford. Navzdory obtížným zimním podmínkám zajel legendární okruh o délce 20,8 km v čase 8 minut 35 sekund – a pasoval tak Focus ST do role držitele rekordu ve své kategorii.

Berhnard, známý svým angažmá ve formuli 3 a v německém mistrovství cestovních vozů, dosáhl na trati čítající 73 zatáček průměrné rychlosti 145,5 km/h. Rekordní kolo označil za „výsledek týmové práce“ celého oddělení TeamRS, které Focus ST vytvořilo.

Rostoucí popularita Focusu ST

Prodeje Focusu ST byly v roce 2006 o 50 % vyšší, než naznačovaly prognózy Fordu. Tento sportovní vůz si však oblíbili zákazníci i mimo Evropu. Focus ST se skvěle prodává i na tak rozmanitých trzích, jako je Jihoafrická Republika, Austrálie, Japonsko, Taiwan či Mexiko.

Montážní továrna v Saarlouis – kde Focus ST vzniká společně s ostatními modely Focus – si na nedostatek práce nemůže stěžovat.

Ondřej Láník
Diskuze (131)
Avatar - King
2. 3. 2007 10:05
OT pro Dinara
Koukám, jak se tu zase rozjela vášnivá debata o HH, věčné téma. :-) tentokrát jsem na ní psychicky (a časově) neměl. Ale už jsem se dočkal, vyzkoušel jsem konečně CTR. >:-[] Jestli tě to zajímá, najdeš to tady [odkaz] . Jsem zvědavý na tvůj názor, až se ti dostane CTR do ruky, nezapomeň se pochlubit. ;-)
Avatar - 2,7 RS
1. 3. 2007 22:20
Re: OPC vs svet
Nejsem si právě jistej, jestli Mariho přesvědčíš Top Gearem... ;-) Nebo že by Mari vstoupil do fanklubu Clarksona? >:-[]
1. 3. 2007 20:19
Re: 8.35
nedávno jsem o tom něco četl: Manuel Reuter (dvojnásobný vítěz Le Mans a exlusivní testovací jezdec Opelu) jel s Astrou OPC dvakrát. V první jízdě byl naměřen čas 8:35 ale Reuter přiznal, že během jízdy udělal jezdeckou chybu, která se mohla na čase promítnout. Při druhé jízdě pak dosáhl času 8:33 a při rozhovoru řekl, že je spokojen. Takže :-) :yes:
1. 3. 2007 16:18
Re: ST-RÁDÁNÍ HLUCHÝCH SLEPCŮ
:yes: ;-)
1. 3. 2007 16:17
Re: Tak je to pěkný čas, ale....
:-) :yes: