Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford investuje do Jaguaru 2,1 miliardy dolarů

Libor Zezulka
Diskuze (69)
Ford pomůže Jaguaru pokrýt vysokou finanční ztrátu. Do automobilky z luxusní divize PAG investuje dalších 2,1 miliardy dolarů.

Ford schválil Jaguaru další finanční injekci ve výši 2,1 miliardy dolarů. Tuto částku automobilka z luxusní automobilové divize PAG (Premier Automotive Group) využije na pokrytí vysoké finanční ztráty, do které upadla v minulých letech, a další investice. Jedná se přitom o druhou rekapitalizaci v posledních dvou letech. V roce 2004 Jaguar vykázal před zdaněním ztrátu 745 milionů dolarů, rok před tím ztráta dosáhla jedné miliardy dolarů.

Špatné finanční výsledky britské automobilky si v loňském roce vyžádaly propouštění, o místo přišlo 1 150 zaměstnanců v rodné Británii, redukce nákladů bude pokračovat i v příštím roce. Ford nyní zvažuje prodej historického sídla v Browns Lane. Přestože americkým zákazníkům se v autosalonech Jaguaru líbí, prodeje britských aristokratů v USA neustále klesají.

Od ledna do listopadu se snížily o 34,4 procent na 42 458 vozů, evropští zákazníci projevili Jaguaru o něco větší přízeň, když zakoupili 43 045 vozů, což představuje pokles o 23,1 procent. Celá divize PAG (Jaguar, Volvo, Aston Martin a Land Rover) vykázala za tři čtvrtletí letošního roku ztrátu 108 milionů dolarů.

Libor Zezulka
Diskuze (69)