Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mondeo 2.2 TDCi (114 kW) plní Euro IV

Ondřej Láník
Diskuze (128)
V srpnu začne Ford vyrábět Ford Mondeo, poháněný turbodieselem 2.2 TDCi řady Duratorq o výkonu 114 kW, který plní limity nejpřísnější emisní normy Euro IV vstupující v platnost v lednu roku 2006.

V srpnu začne Ford vyrábět Ford Mondeo, poháněný turbodieselem 2.2 TDCi řady Duratorq o výkonu 114 kW, který plní limity nejpřísnější emisní normy Euro IV vstupující v platnost v lednu roku 2006.

Moderní turbodiesel Duratorq 2.2 TDCi se dokázal s náročnými emisními limity normy Euro IV vypořádat díky řadě detailních vylepšení, která se dotkla především systému vstřikování paliva. Modernizovaný vznětový agregát Mondea dostal turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek rozváděcího kola, jejichž nastavování je plně v režii elektroniky. Díky variabilnímu turbodmychadlu dokáže motor Duratorq TDCi rychleji reagovat na aktuální situaci než konvenční turbomotory. V kombinaci s lepší termodynamikou se všechna vylepšení motoru Duratorq 2.2 TDCi odrazila především v jeho bezprostřednějších reakcích na pohyby pedálu plynu a mohutném zátahu v nízkých otáčkách. Řidič přitom zřetelně zaregistruje rozšíření spektra využitelných otáček, motor bez protestů funguje už od 1250 ot/min.

Točivý moment v nízkých otáčkách, nižší emise

Nový motor Duratorq TDCi o objemu 2,2 l, který plní emisní limity normy Euro IV, nabízí v nízkých otáčkách více točivého momentu než srovnatelné vznětové agregáty. Naprostá většina turbodieselů se začíná zřetelněji „probouzet“ zhruba po překročení hranice otáček 1800 ot/min. Moderní pohonná jednotka „čistého“ Mondea 2.2 TDCi tuto hodnotu snižuje o více než 500 ot/min. Rozšíření spektra využitelných otáček motoru a jeho mohutný zátah už v nízkých otáčkách se pozitivně projevily jak na dynamice jízdy (z pohledu řidiče je velmi příjemná výrazná akcelerace bez nutnosti podřazovat na nižší rychlostní stupeň), tak i na její hospodárnosti.

Základní dynamické parametry Mondea Duratorq 2.2. TDCi - zrychlení z 0 na 100 km/h a maximální rychlost – zůstávají stejné jako u stávajícího modelu plnícího emisní normu Euro III – oba tyto modely zrychlí z 0 na 100 km/h za 8,9 s a dosahují rychlosti až 220 km/h (verze kombi 216 km/h). Novější Mondeo, plnící normu Euro IV, je však lepší při hodnocení pružného zrychlení: Při zařazeném 4. rychlostním stupni se Mondeo „Euro IV“ rozjede z 60 km/h na 120 km/h během pouhých 5,4 s, zatímco jeho stávající sourozenec Mondeo „Euro III“ ke stejnému výkonu potřebuje 5,8 s. A podobné je to i s pružným zrychlením z 80 km/h na 120 km/h na 6. rychlostní stupeň: Mondeo „Euro IV“ je zvládá za 11,5 sekundy, zatímco Mondeo „Euro III“ za 12,8 s.

Vylepšení výkonových charakteristik bylo pro konstruktéry automobilky Ford důležitým kritériem, absolutní prioritu ovšem mělo dosažení dokonalejšího spalování s minimálním množstvím škodlivin ve výfukových plynech. Pro dosažení tohoto cíle motoráři Fordu především dále zdokonalili a zpřesnili činnost vystřikovacího systému – na tomto úkolu spolupracovali i specialisté společnosti Delphi.

K nejvýraznějším zásahům do konstrukce a činnosti motoru 2.2 Duratorq TDCi „Euro IV“ a jeho vstřikovacího systému patří použití nových sedmiotvorových vstřikovačů Delphi (dříve 5 otvorů), jejichž trysky mají menší otvory (průměr 0,125 mm oproti předchozím 0,180 mm). Otvory menšího průměru zaručují jemnější rozprášení paliva do směsi se vzduchem ve spalovacích prostorách.

Turbodmychadlo Allied Signal Garrett GT 20 s proměnnou geometrií lopatek rozváděcího kola a elektrickým řízením umožňuje vyšší flexibilitu nastavení než konvenční tlakem ovládaná dmychadla, používaná u předchozích vznětových motorů. Použit je nový katalyzátor s mohutnější vrstvou aktivního vzácného kovu.

Elektrické řízení turbodmychadla s proměnnou geometrií přináší rychlejší a přesnější reakci turbodmychadla i rozšíření možností jeho nastavení, takže dmychadlo se dokáže rychle a precizně přizpůsobit tlakům v sacím traktu. Optimalizace hydraulických tlaků ve vystřikovacím systému a vyšší variabilita nastavení turbodmychadla se promítly v rozšíření spektra využitelných otáček motoru.

I přesto, že nový motor 2.2 Duratorq TDCi „Euro IV“ vyniká mohutným zátahem v nejnižších otáčkách, nebyl tento agregát ochuzen o systém krátkodobého zvýšení výkonu (Overboost-Regulation System). Ten umožňuje krátkodobé zvýšení plnícího přetlaku turbodmychadla v tzv. přechodové fázi, což se projeví dočasným zvýšením maximálního točivého momentu z 360 Nm na 400 Nm – to se hodí především při předjíždění atp.

Normovaná spotřeba modelu Mondeo 2.2 Duratorq TDCi „Euro IV“ činí v kombinovaném režimu 6,1 l/100 km.

Ondřej Láník
Diskuze (128)
4. 8. 2005 17:45
Re: původ krtka
Pěkněj macek. A ta podoba... Ty brejle... to je tu už legenda legend...